Kezdődik a fogyatékosokat összeugrasztó pere

Vágólapra másolva!
Fejlődési rendellenességgel született embereket kényszerített harcra egy texasi intézet személyzete. A harc késő esténként zajlott. A szórakoztatónak szánt verekedéseket szervező fővádlott akár 10 év börtönt is kaphat.
Vágólapra másolva!

Az esküdtek kiválasztásával megkezdődött annak a texasi férfinek a pere, aki harcokat szervezett az Egyesült Államok egy fogyatékosok számára fentartott intézetében - írja a Guardian. A vádlott hatodmagával szervezte a verekedéseket, hanem hatodmagával. A harcoknak otthont adó texasi állami létesítményt fejlődési rendellenességekkel rendelkező embereknek hopzták létre.

A Mexikói-öböl partján fekvő Corpus Christi iskolájában kényszerítették verekedésre a bentlakókat, és az összecsapásokról legalább 20 videót készítettek mobiltelefonjaikkal.

A 25 éves Jesse Salazart azzal vádolják a Guardian szerint, hogy egy küzdelem alkalmával sérülést okozott egy fogyatékosnak. Salazar pere egy hónapos csúszással kezdődött el, mert az egyik alperes kétségbe vonta, hogy a videók bizonyítéknak számíthatnak-e.

Vincent Johnsont, egy másik alkalmazottat már bűnösnek találta a bíróság: megsebzett egy fogyatékost, mert nem akarta abbahagyni a harcot. Két év felfüggesztett börtönnel megúszta, de csak azzal a feltétellel, hogy tanúskodik a többiek ellen.

A harmadik vádlott, Guadeloupe Delarosa perét elhalasztották - írja a Guardian. D'Angelo Rileyt, az intézmény alkalmazottját viszont a múlt hónapban bűnösnek találták, mert háromszor is sérülést okozott az egyik fogyatékosnak. Ő még vár az ítéletére.

Összesen 11 alkalmazottat azonosítottak a videókon, közülük hat ellen emeltek vádat. A vád szerint a fogyatékos bentlakókat egymás elleni küzdelemre kényszerítették azért, hogy ezzel szórakoztassák az intézmény személyzetét. Az áldozatok a videókon fojtogatják egymást, birkóznak, miközben az alkalmazottak rugdossák és böködik őket. Mindezt ráadásul nem is látták az éjjeli őrök a Guardian szerint.

Az AP azt írja, hogy a főbűnösnek tartott Salazar - bűnössége mértékétől függően - akár 10 évi börtönbüntetést is kaphat tettéért. Egyelőre azonban az esküdtek kiválasztása sem ígérkezik egyszerűnek, hisz az eddig vizsgált 100 jelöltből mindössze hat nem hallott a történetről, így többségük elfogultan ítélkezhet.