Újabb 18 hónapra bezárják Aung Szan Szú Kjit

Vágólapra másolva!
Újabb 18 hónap házi őrizetet szabtak ki a mianmari ellenzéki vezetőre, Aung Szan Szú Kjire. A házi őrizetben tartott Nobel-díjas politikus ellen azért indult eljárás, mert egy amerikai férfi beosont a házába tavasszal. A férfi hét év börtönt kapott.
Vágólapra másolva!

Ítéletet hirdettek kedden Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezető ügyében, akit bűnösnek találtak és újabb 18 hónap házi őrizetre ítéltek - írja a BBC. A politikust házi őrizetének megsértésével vádolták, mert menedéket nyújtott egy amerikai férfinak, aki úszva, a házát őrző katonákat kijátszva jutott be hozzá május elején. John William Yettaw két napot töltött a nőnél, úszva érkezett, és úszva távozott, ekkor csípték el. A férfit hét év börtönre és négy év kényszermunkára ítélték.

A kedden kihirdetett ítélet szerint Szú Kjit eredetileg három év kényszermunkára ítélték. A BBC szerint azonban az ítélethirdetés után a tárgyalóteremben megjelent az ország belügyminisztere, és felolvasott egy utasítást, amely Than Shwétől, Mianmar katonai vezetőjétől származott. Az utasítás szerint a kényszermunkáról szóló ítéletet 18 hónap házi őrizetre enyhítették.

A védők szerint Szú Kji vétlen volt, mivel nem volt lehetősége ellenőrizni a kialakuló szituációt, és valójában őreinek kellett volna távol tartani az amerikai férfit, ráadásul a törvény, amely alapján el akarják ítélni, egy 25 évvel ezelőtt eltörölt alkotmányban található. A politikus állítja, nem ismeri az amerikai férfit. Támogatói szerint Szú Kji letartóztatásának és elítélésének valódi célja az volt, hogy távol tartsák a jövőre esedékes általános választásoktól az 1989-es szavazáson elsöprő győzelmet szerző politikust.

Bár ártatlannak vallotta magát, Szú Kji a BBC szerint már az ítélet előtt arra számított, hogy bűnösnek találják majd. A 63 éves politikusra akár 5 év börtönbüntetést is kiszabhattak volna.

Az elmarasztaló ítélet azonnal heves nemzetközi tiltakozást váltott ki. Az EU soros svéd elnöksége az ellenzéki vezető azonnali és feltétel nélküli szabadon engedését követelte. Az elnökség szerint a büntetőeljárás nemcsak a nemzetközi normákkal, hanem Mianmar jogrendjével is ellentétes. "Az EU az ítéletért felelős személyek ellen további célzott intézkedésekkel fog válaszolni" - olvasható a brüsszeli közleményben, amely szerint emellett megszigorítják azokat az embargós intézkedéseket is, amelyek a mianmari rezsimet, illetve az ország gazdaságát sújtják.

Barack Obama amerikai elnök és külügyminisztere, Hillary Clinton is felszólította a mianmari vezetést, hogy engedjék szabadon Aung Szan Szú Kjit. Clinton azt mondta, a jövő évi választás nem lesz legitim, ha az ország nem változtat emberi jogi gyakorlatán. Gordon Brown miniszterelnök elszomorítónak nevezte az ítéletet.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet "szégyenletes politikai színjátéknak" nevezte a döntést. Malajzia A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminiszteri szintű rendkívüli ülésének összehívását kérte, a külügyminiszter szerint nagyon nyugtalanító az ítélet. Ennél élesebb fogalmazott Gordon Brown brit miniszterlnök, aki azt mondta, "szomorú és dühös" a "gyalázatos" mianmari ítélet miatt. A döntés annál is inkább gyalázatos, hogy valódi célja elvágni az ellenzéki vezetőt az emberektől - tette hozzá.