Tájfunok pusztítanak a Távol-Keleten

Vágólapra másolva!
Tájfun pusztított Tajvanon, a Morakot névre keresztelt szélvihar már elérte a kínai szárazföldet. Japán felé egy másik, Etau nevű vihar közelít, a tájfun előszeleként leeső eső miatt kilenc ember halt meg.
Vágólapra másolva!

A hétfői adatok szerint legkevesebb tizenketten meghaltak, ötvenketten pedig eltűntek a Morakot nevű tájfun pusztítása után Tajvanon. A forgószél már elérte Kínát, ahol csaknem 1 millió embert evakuáltak. Eközben Japánban az Etau tájfun közelít: az előtte kialakult heves esőzések miatt hétfőn kilencen meghaltak, kilencen eltűntek.

Tajvant vasárnap hagyta el a Morakot: a tájfun ott tizenkét ember halálát okozta, ötvenkét embert nem találnak. Ez volt a sziget legsúlyosabb természeti katasztrófája 50 év óta. A helyi katonaság emberek ezreit próbálja kimenekíteni a vízzel elárasztott területekről. Rekordnagyságú, 2 és fél méter csapadék hullott Tajvanra a hétvégén.

Japánban eközben az Etau tájfunra várnak: a forgószél előfutáraként kialakultak árvizek és földcsuszamlások, amelyek hétfőn kilenc ember halálát okozták, kilencen pedig eltűntek. Az előrejelzések szerint a 108 kilométer per órás széllökésekkel kísért Etau kedden éri el Tokió környékét.