Két tájfun pusztít egyszerre Kelet-Ázsiában

Vágólapra másolva!
Egyszerre két halálos erejű trópusi vihar söpört végig Kelet-Ázsián, amelyek következtében több tucat ember halt meg vagy tűnt el. Kínában a hatóságok egymillió embert telepítettek ki a délkeleti partvidékről, Japánban ötvenezer embernek kellett elhagynia otthonát. Tajvanon két nap alatt két és fél méter eső esett.
Vágólapra másolva!

Legalább 12 ember meghalt Japánban, amikor vasárnap éjszaka elérte a szigetország partjait az Etau névre keresztelt trópusi vihar miatt. Hjogo tartományban egy férfi a kocsijában halt meg, amit magával ragadott egy megáradt folyó, egy asszony holttestére pedig egy csatornában bukkantak rá. Egy másik nőt földcsuszamlás ölt meg Okajama tartományban. Legalább 10 embert eltűnt.

A viharban a széllökések elérték a 108 kilométeres óránkénti sebességet. A hatóságok korábban közel ötvenezer embert szólítottak fel Japán nyugati részén, hogy hagyják el partvidéki otthonaikat. A Japán Meteorológiai Ügynökség előrejelzése szerint a vihar kedden elérheti az ország középső részét is.

A Morakot névre keresztelt tájfun végigsöpört Tajvanon, majd helyi idő szerint vasárnap délután elérte a kínai szárazföldet, ahol a hatóságok előzőleg egymillió embert evakuáltak. A Tajvani Nemzeti Katasztrófa-elhárítási Központ adatai szerint a szigeten rekordmennyiségű, 2500 milliméter eső esett a hétvégén. Az áradásokban legalább 12 ember meghalt, sokan eltűntek.

Egy földcsuszamlás miatt sárlavina temetett maga alá 200 házat egy hegyi faluban, az embereket helikopterrel kellett kimenteni. Az egyik kimentett lakos szerint még 600 ember lehet a sár alatt, egy rendőrtiszt pedig 400 eltűntről tud. Egy megáradt folyó elmosta egy szálloda alapjait, az ötemeletes - ekkorra már kiürített - épület egy darabban borult bele a vízbe. A mentést nehezíti, hogy sok helyen teljesen járhatatlanná váltak az utak, a szakadó esőben pedig a helikopterek sem tudtak felszállni.

Forrás: AFP
A szálloda épülete egy darabban fordult bele a vízbe

A kínai szárazföldön a vihar elpusztított legalább kétezer házat, gyökerestül tépett ki fákat. A hatalmas mennyiségű esőtől megáradtak a folyók. Az állami média jelentése szerint meghalt egy négyéves gyerek, amikor összeomlott egy épület. A mentőalakulatok csónakokkal igyekeznek elérni a fák ágai közé menekült embereket. Bár a vihar veszített erejéből, az előrejelzések szerint továbbra is heves esőzésekre kell számítani Tajvanon és Kína tengerparti tartományaiban.