A véres hétfő után új erőszakhullámtól tart Irak

Vágólapra másolva!
Több mint negyven ember vesztette életét hétfőn az Irak különböző pontjain végrehajtott robbantásos merényletekben. Az iraki kormányfő szerint a támadók a politikai haladást akarják megzavarni. A BBC tudósítója szerint sok iraki kétkedik, hogy az amerikai katonák háttérbe vonulása után az iraki hadsereg képes lesz-e megvédeni őket.
Vágólapra másolva!

Egy Moszul közeli faluban két kamion robbant fel és ölt meg legkevesebb 28 embert, Bagdadban pedig robbantássorozat végzett 18 emberrel. A merényleteknek összesen több mint 200 sérültje van - derül ki a BBC beszámolójából.

Nouri Maliki miniszterelnök szerint erősödni fog az erőszakhullám a januárban esedékes választás előtt. A felkelők "mindenáron megpróbálnak olyan benyomást kelteni, hogy a politikai haladás nem stabil" - fogalmazott egy sajtótájékoztatón Maliki.

Irakban az elmúlt másfél-két évben sokat javult a biztonsági helyzet, de az utóbbi hetekben újabb véres merényletek történtek. Az amerikai katonák júliusban adták át a közterek ellenőrzését az iraki biztonsági erőknek, és a BBC bagdadi tudósítója szerint sok iraki épp attól tartott, hogy ezzel a fordulattal ismét fellángol az erőszak. Kevesen hisznek ugyanis abban, hogy az iraki hadsereg képes garantálni a lakosság biztonságát.

A hétfői támadásokért senki sem vállalta egyelőre a felelősséget, de a BBC szerint egy iraki kormánytag közölte, hogy a merényletek elkövetési módja az al-Kaida és más szunnita lázadók szerepére utal.