Franciaország menedéket ad az iráni tüntetőknek

Vágólapra másolva!
Befogadja az iráni tüntetőket Franciaország teheráni nagykövetsége - jelentette be egy interjúban Bernard Kouchner külügyminiszter, aki szerint ez az európai demokratikus hagyomány része. Iránban több mint egy hónapja fogva tartanak egy francia egyetemi oktatót is, akit azzal vádolnak, hogy részt vett az ellenzéki tüntetéseken.
Vágólapra másolva!

Franciaország teheráni nagykövetsége befogadja a menedéket kérő iráni tüntetőket - jelentette ki Bernard Kouchner francia külügyminiszter a Parisien című napilapnak adott nyilatkozatában. Kouchner szerint az utasítás, amely szerint a diplomáciai képviseletnek meg kell nyitnia kapuit a menedéket kereső tüntetők előtt, az európai demokratikus hagyomány része.

A francia külügyminiszter kijelentette: "teljesen alaptalanok" az Iránban több mint egy hónapja fogva tartott francia egyetemi oktató, Clotilde Reiss ellen felhozott vádak. A 24 éves nőt - aki a közép-iráni Iszfahán egyetemén tartott előadásokat - azon a címen vették őrizetbe július 1-jén, hogy részt vett a Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztása elleni tiltakozó megmozdulásokon.

Az IRNA iráni állami hírügynökség hétvégi jelentése szerint a fiatal nő bevallotta szombaton Teheránban az iráni forradalmi bíróság előtt, hogy részt vett az ellenzéki tüntetéseken, és jelentést írt a francia nagykövetségnek. Bernard Koucher az interjúban kijelentette, a vallomást valószínűleg kikényszerítették, Clotilde Reiss semmivel nem vádolható.