Magára vette az EU a teheráni pereket

Vágólapra másolva!
Az iráni tüntetők ellen folyó persorozat mostmár nemzetközi botrányt is kavart. A brit és a francia követség egy-egy alkalmazottját és egy francia egyetemi lektort is a vádlottak padjára ültettek Teheránban. A két ország diplomáciája és az EU soros elnöki posztját betöltő Svédország is tiltakozik.
Vágólapra másolva!

David Miliband brit külügyminiszter provokációnak nevezte az iráni elnökválasztást bíráló tüntetők elleni bírósági eljárást, miután szombaton telefonon megbeszélést folytatott francia és svéd kollégájával, Bernard Kouchnerrel és Carl Bildttel. A három külügyminiszter megerősítette, hogy összetartanak egymással "ezzel az iráni provokációval" szemben.

A teheráni forradalmi bíróságon szombaton több tucatnyi iráni mellett a francia és a brit követség egy-egy alkalmazottja, Husszein Rasszam és Nazak Afsar, valamint Clotilde Reiss, francia állampolgárságú egyetemi lektor is a vádlottak padjára került.

Miliband szombaton kiadott közleményében kijelentette, hogy mélyen nyugtalanítják a Rasszam ellen felhozott "megalapozatlan vádak". Hozzátette, hogy a Rasszam és más nagykövetségi alkalmazottak elleni eljárások "még jobban lejáratják az iráni rezsimet".

Az Európai Unió nevében a soros elnök Svédország szombaton közölte, hogy a két követségi alkalmazott és a francia nő elleni teheráni pert az Európai Unió egésze ellen irányukó cselekedetnek tekintik és ennek megfelelően kezelik majd. Az EU szoros figyelemmel követi a pert, és követelni fogja az érintett személyek mielőbbi szabadlábra helyezését - áll a svéd EU-elnökség közleményében.