Gyerekrabszolgák termelik a gyémántot Zimbabwében

Vágólapra másolva!
Tarthatatlanná vált a bányászok, és helyi lakosok helyzete a zimbabwei Marangban, ahol 2006-ban nyitottak gyémántbányát. A kormány által odavezényelt katonák az alapvető emberi jogokat megsértve csempésznek maguknak gyémántot.
Vágólapra másolva!

Több mint 300 gyerek dolgozik napi 11 órát rabszolgaként a zimbabwei Marangéban egy gyémántbányában. A helyi fegyveres erők, amelyeknek a rendet kellene biztosítani a legális kitermeléshez, maguk folytatnak illegális bányászatot. Zaklatják a helyi lakosságot, a közelben lévő 300 férőhelyes börtönben 1600 rab van. Beszámolók szerint a gyémántbányába rendszeresen temetnek el bányászokat élve.

A Kimberley Process Certification Scheme (KPCS) nevű szervezet felfüggesztheti zimbabwei tevékenységét, mert a gyémántbányában és környékén az alapvető emberi jogokat sem látják biztosítva - írja a Human Rights Watch. A KPCS egy olyan nemzetközi szervezet, melynek célkitűzése, hogy a konfliktusos gyémántlelőhelyeken rendezett körülményeket teremtsen. Az általuk felügyelt bányákban megkövetelik, hogy a gyémántokat minden jogi követelményt betartva bányásszák ki, a folyamatot dokumentálva, és kereskedelmet is felügyelve juttassák a piacra.

Zimbabwe nem tartozik a nagy gyémántkitermelői közé, a világ kitermelésének 0,4 százalékát adja. Tendai Biti zimbabwei pénzügyminiszter szerint a bányászat havi 600 millió dollárt hozhat az országnak.

A KPCS az elvárások betartásának ellenőrzésére küldött egy megfigyelő csoportot a zimbabwei Marangéba június végén. A jelentés arról számolt be, hogy a zimbabwei hadsereg borzalmas visszaéléseket követ el. Bányászokat, és helyieket gyilkolnak meg, kínoznak, vernek. A KPCS július 20-ig adott határidőt a kormánynak a helyzet rendezésére.

"Nem csak, hogy megtagadta Zimbabwe a csapatok kivonását Marangéből, de új egységeket vezényletek ide. Az emberi jogi visszaélések, a csempészés tovább folytatódik, a korábbi visszaélések szemtanúit megfélemlítik, zaklatják - mondta Georgette Gagnon, a Human Rights Watch afrikai igazgatója beszámolójában.

A Human Rights Watch arra is felhívja a figyelmet, hogy a katonák gyémántbányákba vezénylésére azért van szükség, hogy lojálisak maradjanak a kormányhoz a katonai vezetők, akik az országon uralkodó nyomor közepette a bányákból biztosítsák saját jóllétüket. Miután a kormány Július 10-én már hivatalosan is bejelentette, hogy nem vonja ki a csapatokat a gyémántbánya területéről a KPCS 10 fős megfigyelő csoportja 21-én újra egyeztetett a kormánnyal átadott nekik egy jelentést, végül azt javasolták szervezetüknek, hogy függesszék fel Zimbabwei tevékenységüket.

"A Kimberly Process megtette az első lépést, hogy visszaszorítsa a kormányzati visszaéléseket Marangeban. Zimbabwe figyelmen kívül hagyja az aggályainkat, nyilvánosságra kellene hozni a megfigyelő csoport kormánynak átadott jelentését is, majd meg kell tenniük a következő logikus lépést, és felfüggeszteni a tevékenységüket az országban. Zimbabwe nyilvánvalóan nem fogja megtenni a szükséges lépéseket magától" - mondta Gagnon.