Szabadlábra helyezték a haldokló Nagy Vonatrablót

Vágólapra másolva!
Haldoklik, ezért az igazságügyminiszter szabadlábra szabadlábra helyezte a Nagy Vonatrablóként ismertté vált Ronnie Biggset. A 80 éves férfi tagja volt annak a bandának, amely 1963-ban 2,6 millió fontot zsákmányolt a brit posta egyik vonatáról. Biggs 2001-ben önként tért haza Brazíliából, ahová még 1965-ben menekült.
Vágólapra másolva!

Szabadlábra helyezték csütörtökön Nagy-Britanniában a Nagy Vonatrablóként ismert Ronnie Biggset, aki társaival együtt 1963-ban kirabolta a brit királyi posta Glasgow-ból Londonba tartó szerelvényét. A 80 éves férfi halálos beteg, több szélütése volt és tüdőgyulladást is kapott, ezért Jack Straw igazságügyi miniszter úgy döntött, hivatalosan szabadlábra helyezi az egyhónapja kórházban fekvő rablót.

A bűntény, amely a férfit híressé tette, 1963. augusztus 8-án történt. Biggs és 15 fős bandája hamis tilos jelzéssel megállította a nyílt pályán a vonatot. Bár az álarcos támadóknak voltak fegyvereik, lövés nem dördült el, viszont a vonat ellenálló vezetőjét úgy megverték, hogy a férfi mozgássérült lett egy életre.

A banda 2,6 millió fontot rabolt el, ami ma nagyjából 13 milliárd forintot érne. Minden jól ment a banda számára egészen addig, amíg egy átmeneti menedéknek kijelölt vidéki házban el nem vesztették a fejüket, és a zsákmány fölötti örömükben nem kezdték kiszórni a rengeteg papírpénzt, amit azután összeszedtek, csak éppen nem mindet. Ráadásul mindent összefogdostak a szobában, így később a rendőrök rögzíteni tudták a banditák ujjlenyomatait.

A banda még a rablás évében lebukott, Biggs harminc év börtönt kapott, de 1965-ben megszökött és Brazíliába távozott, mivel a dél-amerikai országnak nem volt kiadatási egyezménye Nagy-Britanniával. Brazíliában megnősült, egy fia született. Miután fia nagykorú lett, Biggs 200-ben eldöntötte, hogy hazatér, pedig tudta, hogy amint brit földre lép, letartóztatják és börtönbe viszik, hogy letöltse büntetését. Az idős bűnözőnek a Sun, a legnagyobb brit bulvárlap bérelt magánrepülőgépet, amely a brit királyi légierő egyik támaszpontján szállt le.