India kivégzi a 2003-as mumbai robbantókat

Vágólapra másolva!
Halálra ítélte egy indiai bíróság azt a három embert, akik 2003-ban ötven embert öltek meg egy merényletben. A bíró szerint már ezért az akcióért is a 2008. novemberi merényletsorozat gyanított végrehajtója, a Laskar-i-Taiba terrorszervezet volt a felelős.
Vágólapra másolva!

Egy indiai bíróság úgy döntött, kivégzik azt a három embert, akik 2003-ban Mumbaiban egy piacon robbantottak. A merényletben ötvenen meghaltak. Haníf Szajjed, felesége Fahmída és Asrat Anszari az India Kapujának nevezett városrésznél robbantott. A merénylet sokkolta Indiát - írja a BBC.

"A bíróság halálbüntetésre ítélte mindhármukat" - nyilatkozta az ítéletet követően Udzsval Nikam főügyész. "Vallási építményeket akartak megtámadni a városban" - tette hozzá.

Mindhárom robbantót az azóta hatályon kívül helyezett indiai terrorizmusmegelőzési törvény alapján vádolták meg. A kettős autórobbantást 2003 augusztusában hajtották végre. Az ötven halott mellett 180 ember megsérült. A robbantás valószínűleg bosszú volt a korábbi gudzsaráti zavargásokért, amelyekben sok muszlim is meghalt.

A három halálraítélt a Laskar-i-Taiba pakisztáni szervezet támogatásával hajtotta végre a mumbai robbantásokat. A bíró egyenesen azt mondta, hogy szerinte a vádlottak tagjai a terrorszervezetnek, amit ők tagadtak a BBC szerint.

A Laskart több más indiai merénylettel is vádolják, többek között a tavaly novemberi, szintén Mumbaiban elkövetett összehangolt támadással, amelyben városszerte 170-en haltak meg.