A szlovákok többségének nem tetszik a kakaskodás

Vágólapra másolva!
Felmérést készített egy szlovák intézet arról, hogy Szlovákia lakóit mennyire nyugtalanítja a feszült magyar-szlovák viszony. A teljes szlovákiai lakosság 53 százaléka aggódik, a határon túli magyarok 76 százaléka nem nézi jó szemmel a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Szlovákia lakosságának több mint a felét nyugtalanítja a szlovák-magyar kapcsolatokban felgyülemlett feszültség - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Pozsonyban.

Az Közéleti Kérdések Intézete (IVO) által július elején készített felmérésben a megkérdezettek 53 százaléka azt állította, hogy nyugtalanítja a szlovák-magyar kapcsolatokban megmutatkozó feszültség, míg 36 százalékukat ez nem zavarta. A válaszadók 8 százaléka a problémát sem érzékelte, míg 3 százalékuk nem foglalt állást.

A szlovák-magyar viszonyban megmutatkozó feszültség leginkább a szlovákiai magyarokat aggasztja. A felmérésben megkérdezett magyarok 76 százaléka állította, hogy nyugtalanítja a helyzet, míg a szlovákok körében ez 51 százalék volt.

Ami a politikai pártok híveit illeti, a leginkább Magyar Koalíció Pártjának szavazóit nyomasztja a kérdés: 80 százalékuk állította, hogy aggasztja a megromlott szlovák-magyar viszony. Ez a legkevésbé a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) szavazóit zavarja. Robert Fico miniszterelnök pártjának hívei közül csak 51 százalékot zavar ez a probléma, míg 43 százalék azt mondta, hogy nem izgatja őt.

A két szomszédos ország viszonya Robert Fico kormányának megalakulása óta nem felhőtlen. Ennek egyik legfőbb okaként a hatalomba beemelt Szlovák Nemzeti Párt kemény nacionalista retorikáját tartják. Szlovákia és Magyarország az utóbbi években sok mindenben összezörrent: többek között az egyetemista Mailna Hedvig összeverésén, egy dunaszerdahelyi focimeccs közbeni rendőrattakon, a pilisszentkereszti Szlovák Ház sorsán és legújabban a magyar kisebbséget hátrányosan érintő államnyelvtörvényen.