Unaloműzésből isznak a brit tinik

Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint sok brit tizenéves iszik alkoholt, hogy elűzze az unalmat, főleg a nyári szünetben. A brit ápolók ezért szigorítanának szinte minden alkoholra vonatkozó szabályozást.
Vágólapra másolva!

Sok brit tinédzser csak azért lesz alkoholista, mert unatkozik - derül ki a BBC cikkéből. A Drinkaware jótékonysági szervezet felméréséből látható, hogy a 16-17 évesek 8 százaléka heti egy alkalommal azért iszik, mert egyszerűen unja magát.

Az 1071 megkérdezett egyharmada azt mondta, ivott már életében azért, hogy elűzze az unalmat. A felmérést végző szervezet szerint a nyári szünet különösen veszélyes. Nyáron a Drinkaware szerint a brit tinik 61 százaléka iszik.

A kutatás arra is kiterjedt, hogy megkérdezzék a fiatalokat: ha hetente 20 fontot kapnának, mit tennének vele? 13 százalékuk azt mondta, hogy alkoholra és bulizásra költené inkább, mint vásárlásra és szórakozásra.

Egy másik alkoholproblémákkal foglalkozó alapítvány vezetője, Don Shenker azt mondta a BBC-nek, szerinte az alkohol azért veszélyes a fiatalokra, mert az "a szórakozás egyik legolcsóbb formája". Shenker hozzátette, sok területen nincs meg a szabadidő szervezett, ingyenes eltöltésének lehetősége nyáron, ez is az italhoz vezet. "Amikor 11 liter almabor olcsóbb egy szupermarketben, mint egy jegy a Harry Potter-filmre, nem csoda, hogy azt gondolják, jobban megéri alkoholra költeni" - mondta Shenker.

"Nagyon fontos, hogy a 16 és 17 évesek nem érzik magukat veszélyben, amikor alkoholt isznak" - mondta Chris Sorek, a Drinkaware vezetője. Márpedig szerinte az ivás megnöveli az esélyét, hogy bűncselekményt kövessenek el, és szexuális kapcsolatot létesítsenek úgy, hogy annak eredménye nemi betegség vagy nem kívánt terhesség legyen.

Tanácsokat is megfogalmazott a Drinkaware. Fontos, hogy ne üres gyomorra igyanak, egyenek előtte valamit. Lényeges a higítás, azaz hogy vizet vagy gyenge alkoholos italokat is igyanak az erősebbek mellé. Nem árt odafigyelni a többiek állapotára, ha társaságban iszik valaki. Végül hasznos előre megtervezni a hazautat.

"A mi üzenetünk egyértelmű: szigorúbb szabályozásra van szükség az alkohol eladásában, címkézésében és reklámozásában, hogy leküzdjük ezt az egyre növekvő problémát" - nyilatkozta a BBC-nek Peter Carter, az Ápolók Királyi Kollégiumának vezetője.