Tüntettek Teheránban Ahmadinezsád beiktatása ellen

Vágólapra másolva!
Újabb négy évre beiktatták hivatalába Mahmúd Ahmadinezsádot. Az iráni elnök így már második mandátumát kezdheti el. Közben a parlament körüli utcákban ismét ádáz csatába kezdtek a kormányellenes tüntetők és a rohamrendőrök.
Vágólapra másolva!

Letette a hivatali esküt szerdán a teheráni parlamentben Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. A szertartáson több ellenzéki vezető és mérsékelt képviselő nem vett részt (az AFP szerint 290 képviselőből 240-en voltak a teremben). A beiktatás a Koránból való idézetek felolvasásával kezdődött, majd a második hivatali időszakára beiktatott elnök ünnepélyes esküt tett, hogy megóvja a perzsa állam alkotmányát és határait. Az ünnepi aktust Ali Laridzsáni parlamenti elnök vezette.

A ceremónián Ahmadienzsád azt ígérte, hogy újabb elnöki mandátuma "fontos változások kezdete lesz Iránban és a világban". A régi-új államfő hangsúlyozta, hogy Irán "ellen fog állni az elnyomó hatalmaknak", és arra fog törekedni, hogy megváltoztassa a világban uralkodó "diszkriminatív eljárásokat". Ahmadinezsádnak két hete van, hogy bemutassa új kormányát, melynek élén négy évig vezetheti a perzsa államot.

Több nyugati állam, köztük Amerika, Franciaország, az Egyesült Királyság és Németország is jelezte, hogy nem küld üdvözlő táviratot a keményvonalas államfőnek. Ahmadinezsád erre utalva beszédében annyit mondott: "Iránban senki sem várja az önök gratulációját." Hozzátette, hogy a Nyugat "csak olyan demokráciát akar, amely megfelel az érdekeinek, és nem tiszteli az emberek szavazatát és jogát."

Tüntetés a törvényhozásnál

A törvényhozás épületéhez rendőrök százait, köztük elitalakulatokat vezényeltek, amelyek könnyfakasztó gránátokkal oszlatták az épületnél kezdődött tüntetést. Szemtanúk szerint Mir Hoszein Múszavi vesztes elnökjelölt több száz híve gyűlt össze a parlament épülete körül, hogy tiltakozzon a szerintük csalással hatalomra került elnök beiktatása ellen. A tömegoszlatásban részt vettek a Baszidzs milícia, vagyis az önkéntesek alkotta ultrakonzervatív félkatonai szervezet tagjai is. A demonstrálók Ahmadinezsád-ellenes jelszavakat skandáltak.

Ahmadinezsádot június 12-én választották meg újabb négyéves időtartamra elnöknek. A választást követő hetekben az ellenzék tömeges utcai demonstrációkat szervezett Teherán utcáira. A tiltakozók és a biztonsági erők közti összetűzések legalább 30 tüntető halálát okozták.