Hét német miniszter ment nyaralni hivatali kocsival

Vágólapra másolva!
Német lapok szerint hét miniszter használta megáncélra hivatali autóját. Az autóbotrány azután robbant ki Németországban, hogy júliusban ellopták egy spanyol városban Ulla Schmidt egészségügyi miniszter hivatali Mercedesét, pedig Schmidt elvileg szabadságon volt.
Vágólapra másolva!

A Neue Osnabrücker Zeitung szerint a szociáldemokrata Ulla Schmidt mellett a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) további négy minisztere használta hivatali kocsiját magáncélokra. A lap Olaf Scholz munkaügyi miniszter, Wolfgang Tiefensee közlekedési miniszter, Sigmar Gabriel környezetvédelmi miniszter és Heidemarie Wieczorek-Zeul gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszter nevét említi.

A Hannoversche Allgemeine Zeitung a két kereszténydemokrata miniszterről állítja, hogy magáncélra használta autóját.. Egyikük a CSU-s Horst Seehofer korábbi szövetségi élelmiszer- és földművelésügyi, valamint fogyasztóvédelmi miniszter, aki bajor miniszterelnöksége előtt szintén hivatali autón utazott belföldi nyaralásokra - írja a lap. A másik Seehofer utódja, Ilse Aigner, aki a lap szerint szintén használta magáncélokra hivatali autóját.

Bel-és külföldi nyaralások

A Neue Osnabrücker Zeitung meg nem nevezett kormánykörökből származó információkra hivatkozik cikkében. Ezek szerint Scholz az elmúlt másfél évben egy dél-tiroli nyaralás idején és egy háromnapos belföldi kiruccanáson használta a vállalati kocsit. Tiefensee szintén kikapcsolódni indult vállalati autón Németországba, Ausztriába és Olaszországba. A lap szerint Gabriel egy rövid szabadságra indult az országon belül, míg Wieczorek-Zeul szintén belföldre utazott hivatali járművel.

A lap szerint ezeket az adatokat egy olyan lista tartalmazza, amelyet Alexander Bonde zöldpárti politikus kérdésére állítottak össze. Bonde nemrég azt a kérdést tette fel a parlamentnek, hogy az elmúlt másfél évben a kormány mely tagjai vettek igénybe vállalati kocsit nyaralásuk idején és azzal hova utaztak. Bonde a Spiegel szerint most a hivatalos válaszokra vár.

A szövetségi környezetvédelmi minisztérium időközben visszautasította a Sigmar Gabrielről szóló híreket, mondván, hogy a miniszter a kérdéses időszakban a hivatalból a németországi nyaralóhelyre utazott és onnan tért vissza hivatalába mindössze kétszer. "A nyaralás alatt Gabriel úr nem használta a vállalati autót - még csak egy rövid kirándulásra sem" - mondta szóvivője, Michael Schroeren, hozzátéve, hogy az utakat az előírásoknak megfelelően külön számolták el.

Négy német politikus biztonsági okokból még magáncélokra sem használhatja saját autóját. A Spiegel szerint ők Angela Merkel német kancellár, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, Wolfgang Schäuble belügyminiszter és Franz-Josef Jung védelmi miniszter.

Július közepén ellopták Ulla Schmidt német egészségügyi miniszter szolgálati Mercedesét a spanyolországi Alicante nevű üdülővárosban. Schmidt azzal védekezett, hogy a pihenés idejére hivatalos programokat is tervezett, és ilyen esetekben a jogszabályok lehetővé teszik a gépkocsihasználatot. A minisztérium további magyarázatként azt írta, hogy az autóban irodai eszközöket is szállítottak. Július végére Schmidt hivatali Mercedese Alicante közelében megkerült.