Könnygázt kaptak a nadrágért tüntető szudáni nők

Vágólapra másolva!
Könnygázzal oszlattak fel egy csoportot a szudáni fővárosban, mert egy nadrágviselés miatt beperelt nő mellett tüntettek - írja a BBC. Az asszony 40 korbácsütésre számíthat, de még ENSZ-nél betöltött állásából is felmondott, hogy az eljárás zavartalan legyen.
Vágólapra másolva!

A rohamrendőrség könnygázzal oszlatta fel Lubna Ahmed Husszein támogatóit, akik a szudáni fővárosban tüntettek a nő ellen indult per miatt. Az asszony ellen azért indult bírósági eljárás, mert "nem megfelelő" öltözéket, nadrágot viselt - írja a BBC. Husszeint júliusban tartóztatták le több más nővel együtt egy étteremben, mivel ruházatuk nem felelt meg az iszlám vallási jog, a sária előírásainak.

Az asszony több tucat támogatója vonult kedden a khartoumi bíróság épületéhez, ahol ügyét tárgyalták volna. A tüntetők a BBC szerint többek között "Nem térünk vissza a sötét korba" feliratú táblákkal tiltakoztak az eljárás ellen.

Husszein láthatóan nagyon akarja a pert. A BBC szerint felmondott az ENSZ-nél betöltött állásában, pedig ez védettséget biztosított volna számára a bírósági eljárással szemben. Bár tettéért akár 40 korbácsütésre is ítélhetik, többször jelezte, hogy áll a per elé. Husszein szerint a másik 10 nő - akiket vele együtt tartóztattak le - 10 korbácsütést és pénzbirságot kaptak. "Ha ez megtörténhet Khartoumban, akkor elképzelhetjük, milyen lehet nőként Darfúrban" - mondta.

Az asszony perét kedden egy hónappal elhalasztották, mert a bíró tisztázni szeretné, hogy nincs-e mentelmi joga Husszeinnek korábbi ENSZ-es állása miatt. Husszein szerint a halasztás célja, hogy a bíróság elterelje az ügyére irányuló nagy figyelmet.