Beismerte a német vasút az illegális megfigyelést

Vágólapra másolva!
Több mint fél év hallgatás után közleményben ismerte be a német vasúttársaság vezetése, hogy a cég illegálisan adatokat gyűjtött több tízezer alkalmazottja egészségügyi állapotáról. A közlemény szerint a felelősök már nem dolgoznak a vállalatnál. A botrányba belebukott a cég korábbi elnök-vezérigazgatója is.
Vágólapra másolva!

Elismerte a német államvasutak, a Deutsche Bahn (DB) vezetősége, hogy a vállalat biztonsági szolgálata illegálisan adatokat gyűjtött több tízezer alkalmazott egészségügyi állapotáról. A vasúti kémbotrány év elején pattant ki, a társaság vezetőinek azonban több mint fél év kellett a beismeréshez.

"A Deutsche Bahn igazgatósága jelzéseket kapott arról, hogy a társaság biztonsági szolgálata adatokat gyűjtött számos alkalmazott betegségéről, és ezeket az információkat terjesztette a társaságon belül" - áll a DB kedden kiadott közleményében, amely szerint "nem lett volna szabad ilyen adatokat gyűjteni, mivel azok nem voltak szoros kapcsolatban a munkával". A DB menedzsmentje azzal zárja a közleményt, hogy a felelősök már nem dolgoznak a vállalatnál.

Az év elején derült ki, hogy a Deutsche Bahn-nál 173 ezer alkalmazott, vagyis a teljes állomány háromegyedének egészségügyi adatait gyűjtötte be a biztonsági szolgálat. A német média az ügy kapcsán úgy fogalmazott: a történtek azt jelzik, hogy súlyos bizalmi válság van a vállalatnál. A botrány hatására egyébként lemondott márciusban Hartmut Mehdorn, a társaság elnök-vezérigazgatója, aki 1999 óta vezette a német vasutat.