Feltételezett terroristákat fogtak el Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Négy feltételezett terroristát fogtak el az ausztráliai Melbourne-ben a hatóságok. A szomáliai és libanoni származású állampolgárok állítólag öngyilkos merényletet terveztek egy katonai bázis ellen.
Vágólapra másolva!

Egy katonai bázis ellen tervezett öngyilkos támadást az a feltételezett terroristacsoport, amelynek tagjait helyi idő szerint kedd hajnalban fogták el a rendőrök Melbourne-ben - mondta a BBC-nek Tony Negus, a szövetségi rendőrség főfelügyelője. A város 19 pontján hajtottak végre rajtaütést a hatóságok. Az akciókban a biztonsági erők 400 tagja vett részt az ABC ausztrál televízió jelentése szerint.

A hatóságok négy embert vettek őrizetbe, 22 és 26 év közötti ausztrál állampolgárok, szomáliai és libanoni származásúak, a hírek szerint muzulmán szélsőségesek. Egyiküket, egy 25 éves férfit, már meg is vádolták terrorista bűncselekményekkel - írja a BBC. Várhatóan két másik férfit is vád alá helyeznek, a negyedik férfi kikérdezésére pedig nyolc órát adott a bíróság a rendőrségnek. Egy korábban letartóztatott ötödik embert szintén kikérdeznek az állítólagos merénylettervről.

A hatóságok szerint a terroristasejt a szomáliai székhelyű al-Sabab csoporthoz tartozik, amelyet az Egyesült Államok terrorszervezetként tart nyilván, és valószínűleg kapcsolatban áll az al-Kaidával is. Két őrizetbe vett tag korábban Szomáliába utazott, hogy kiképzést kapjon a szélsőségesek ottani táborában - írja a The Australian nevű lap.

Tony Negus szerint a feltételezett terroristacsoport terve az volt, hogy a katonai bázison annyi katonát ölnek meg, amennyit csak tudnak, mielőtt maguk is meghalnának. A rendőrség szerint az egyik tervezett célpont a Sydney külvárosában lévő Holsworthy volt. "Ez lett volna a legsúlyosabb terroristatámadás ausztrál földön" - mondta a szövetségi rendőrség főfelügyelője.

A rendőrség szerint a rajtaütést hét hónapon át tartó művelet előzte meg.