Az al-Kaida elfogadná Obama békejobbját

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida kész lenne tűzszünetet kötni az Egyesült Államokkal, ha az amerikai kormány reagálna Oszama bin Laden korábbi békejavaslatára - derül ki az al-Kaida fő ideológusával, Ajman az-Zavahrival készült interjúból.
Vágólapra másolva!

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat második számú vezetője szerint Barack Obama amerikai elnök számára is érvényes az előző amerikai kormányzatnak tett feltételes tűzszüneti ajánlat. Az al-Kaida médiacsoportjának, az asz-Szabáhnak adott interjúban, amely hétfőn egy iszlamista honlapon volt olvasható, Ajman az-Zavahri kijelentette: Izraelt le kell törölni a térképről, és muszlimok elleni bűncselekménynek nevezte a zsidó államot.

"Ha Obama megértésre törekszik, válaszolnia kell Oszama (bin Laden, az al-Kaida vezére) sejk két ajánlatára - mondta Zavahri. Bin Laden 2006-ban közölte: "nem bánnánk egy igazságos feltételeken alapuló tartós tűzszünetet (...), egy olyan tűzszünetet, amely lehetővé teszi a háború által lerombolt Irak és Afganisztán újjáépítését". Az Egyesült Államok elutasította az ajánlatot, mondván, hogy nem tárgyal terroristákkal.

Obama korábban kijelentette, hogy enyhíteni akarja a muszlimokkal az afganisztáni és iraki háború miatt feszült kapcsolatokat. Erről Zavahri azt mondta: "Azt próbálja mondani: ne gyűlöljetek minket, ... de mi továbbra is gyilkolni fogunk benneteket".

Zavahri az interjúban megvádolta Barack Obamát, hogy izraeli-palesztin politikája eleve kudarcra ítéli a palesztin törekvéseket, és olyan palesztin államot akar, amely a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kiterjesztését jelentené.