Tömegsírba temetik a nigériai szekta áldozatait

Vágólapra másolva!
Csak egyetlen nigériai városban 700 áldozata volt a múlt heti iszlamista lázadásnak - közölte a nigériai hadsereg egyik vezetője. A korábbi becslések összesen 400 áldozatról szóltak. Egy radikális iszlamista szekta a múlt héten az ország több szövetségi államában templomokat, kormányépületeket támadt meg.
Vágólapra másolva!

Csupán egyetlen városban, Maiduguriban 700 halálos áldozatot követelt a Nigéria északi részén kitört iszlamista lázadás - írja a BBC az afrikai ország hadseregének egyik magas rangú tisztjére hivatkozva.

Ben Ahnatou ezredes, Maiduguri biztonsági főnöke közölte: tömegsírokba temetik a halottakat, mert a tetemek oszlásnak indultak a hőségben. A korábban 400-ra becsülték az összecsapások halálos áldozatainak a számát. Az új adat azonban csak egyetlen városra vonatkozik, miközben négy szövetségi államban folytak harcok.

Nigériában egy héttel ezelőtt kezdődtek az összecsapások, amikor a rendőrség őrizetbe vette a radikális szekta, a Boko Haram több tagját Bauchi szövetségi államban. A szektát vezető Mohammed Yusuf hívei bozótvágó késekkel, vadászfegyverekkel és benzines palackokkal felszerelkezve keresztény templomokat, rendőrőrsöket, börtönöket és kormányépületeket támadtak meg.

Az erőszak átterjedt a többségében muzulmánok lakta északi országrész három másik államára is. Több ezren elmenekültek otthonukból. Szerdán bevetették a katonaságot a szekta hívei ellen, és másnap elfogták Mohammed Yusufot. A szektavezért néhány órával később kivégezték.