Elfogtak három amerikai túrázót Iránban

Vágólapra másolva!
Amerikai diplomáciai jelenlét hiányában Svájc kénytelen nyomozni Iránban, vajon hova került a három elfogott amerikai túrázó. A három túrázót még pénteken vették őrizetbe, mert iraki területről áttévedtek Iránba. Sorsukról jelenleg nincs információ.
Vágólapra másolva!

Svájci diplomaták próbálják kideríteni, mi történt azzal a három amerikai hegymászóval, akiket az iráni külügyminisztérium szerint elfogtak a hatóságok - írja az AP. A teheráni svájci nagykövetség az iráni külüggyel meglévő kapcsolatait is latba veti, hogy kiderüljön a három mászó sorsa - közölte Nadine Olivieri, a követség szóvivője. Svájc képviseli az amerikai érdekeket Iránban 30 éve, amióta megszakadta diplomáciai kapcsolat a két állam között.

Pénteken vették őrizetbe az iráni hatóságok a három amerikai turistát, akik az iráni állami tévétársaság szerint feltehetően iraki határt átlépve juthattak be Iránba. Ezt az arab nyelvű, állami al-Alam TV is megerősítette "jól informált forrásokra" hivatkozva. A kurd hatóságok már azonosították az egyik turistát: a neve Joshua Fattal és Pennsylvaniában lakik. Fattal anyja egy rövid közleményben azt írta: "A férjem és én nagyon aggódunk Josh miatt".

A kurd regionális kormányzat információi szerint a három hegymászó egy társasággal érkezett Észak-Irakba Törökország felől. A török-iraki határt kedden lépték át Zahónál, majd Szulejmáníja felé vették az irányt. Csütörtökön az amerikaiak külön taxival elindultak Ahmed Ava üdülővároska felé. A kurd kormányzat szerint egy kirándulás alkalmával tűntek el, és később az iráni hatóságok kezére kerültek.

A csoport egy negyedik tagja, aki a városból tartotta a kapcsolatot társaival, kevéssel elfogásuk előtt értesült, hogy a többiek eltévedtek, és iráni területre tévedtek. Itt csakhamar iráni katonák vették körül őket.

Iránban nem ez az első eset, hogy amerikai állampolgárt fognak el. Roxana Saberit, egy amerikai-iráni kettős állampolgárságú újságírónőt sokáig kémkedéssel gyanúsítottak. A nő hónapokat ült börtönben - valószínűleg ártatlanul -, mire elengedték.