Arab családokat lakoltattak ki telepépítő izraeliek

Vágólapra másolva!
53 embert, azaz két családot lakoltattak ki az izraeli hatóságok Kelet-Jeruzsálemben. MIndkét család arab volt, és nem tudtak hatásos ellenérvet felhozni, hogy izraeli telepesek XIX. századi dokumentumokkal bizonyították: felmenőik itt éltek. A vádak szerint Izrael szándékosan költöztet be zsidókat az arablakta Kelet-Jeruzsálembe, hogy az etnikai arányokat megváltoztassa.
Vágólapra másolva!

Kilakoltattak két arab családot saját, fél évszázada lakott házukból Kelet-Jeruzsálemben, a Sejk Dzsarráh negyedben vasárnap reggel, és helyükre zsidó telepesek költöznek be - jelentették be az izraeli hatóságok.

A kilakoltatást azt követően hajtotta végre a rendőrség, hogy az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította az érintett arab családok fellebbezését, akik szerint a telepesek által a tulajdonjoguk alátámasztására felmutatott XIX. századi dokumentumok hamisak. A két család 53 tagját, köztük 19 kiskorút saját szavaik szerint "az utcára tették", miközben erős rendőri készültség akadályozta meg az erőszak kitörését.

Az intézkedés annak dacára történt, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország július közepén élesen bírálta azt az újabb építési tervet, amelynek eredményeként mintegy húsz lakást húznak fel a még többségében arabok által lakott Kelet-Jeruzsálemben. A Sejk Dzsarráh negyedben megvalósuló projektet Irving Moskowitz amerikai zsidó milliomos finanszírozza. Ez Kelet-Jeruzsálem egyik legelőkelőbb negyede, számos ország - Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Svédország - konzulátusának ad otthont a kertekkel övezett villáiban.

A vasárnapi kilakoltatást felháborodottan ítélte el Mahmúd Abbász palesztin elnök irodavezetője. "Ez kegyelemdöfés a békefolyamatnak" - jelentette ki Rafík al-Huszeini. Száeb Erakat palesztin főtárgyaló szerint "Izrael semmibe veszi a nemzetközi jogot és az emberi jogokat". Egy amerikai diplomata szerint ez provokatív lépés, és "a családok kilakoltatása nincs összhangban az izraeli kötelezettségekkel". Az ENSZ rendkívüli békekoordinátora, Richard Miron közleményben ítélte el "Izrael elfogadhatatlan lépéseit".

Moskowitz régóta támogat pénzzel olyan zsidó telepes szervezeteket, köztük az Ateret Kohanimot, amelyeknek célja az 1967-ben elfoglalt, majd bekebelezett Kelet-Jeruzsálem "judaizálása", azaz a zsidó lakosság számának erőteljes növelése. Már több mint 200 ezer izraeli él mintegy tizenkét lakónegyedben Kelet-Jeruzsálemben, miközben a palesztinok lélekszáma 270 ezerre rúg. A palesztinok - akik Kelet-Jeruzsálemet akarják jövőbeni államuk fővárosának, bár erről Izrael hallani sem akar - értésre adták, hogy a békekötés legfőbb akadályának tekintik Izrael telepespolitikáját.

Barack Obama amerikai elnök kormányzata elégedetlenségének kifejezésére július közepén bekérette a külügyminisztériumba Michael Oren izraeli nagykövetet, de Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő visszautasította a bírálatokat.

A britek palesztin építkezéseket támogathatnak

Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő vasárnap közölte, hogy Izrael magyarázatot kért Nagy-Britanniától annak nyomán, hogy egy brit diplomata állítása szerint London finanszíroz Kelet-Jeruzsálembe tervezett palesztin építkezéseket.

Az Egyesült Arab Emírségekben akkreditált Martin Day az al-Arabíja hírtelevízióban július 22-én arról beszélt, hogy a zsidó telepek építésének befagyasztása érdekében konkrét intézkedések születtek. "Pénzzel támogatunk projekteket, amelyeknek célja a telepesítés leállítása. Az egyik ilyen projekt keretében új palesztin lakónegyedet építenek Kelet-Jeruzsálemben, és megóvják a palesztin házakat a lerombolástól. Ugyancsak finanszírozunk szervezeteket, amelyek megfigyelik a telepesítési tevékenységet" - mondta Day.