Sok eltanácsolt páciens a szabályos őssejtkezelés ára

Gyerekjáték őssejt-klinikákra bukkanni az interneten, de a cégek egy része vitatott módszerrel, homályos forrásból származó őssejtek beültetésével ígér gyógyírt szinte minden betegségre. Előfordul, hogy távoli országokban, felügyelet nélkül működnek. Mások engedélyezett terápiát folytatnak, ám a kockázatok miatt a náluk elérhető kezelések száma korlátozott.

"Jelenleg Magyarországon nincs kiadott engedély az őssejttel végzett emberi kutatásokra. A világon sehol sem alkalmazzák terápiásan és rendszerszerűen ezt a beavatkozást, csupán kísérletek és kutatások folynak" - olvasható abban a szerdai közleményben, amelyet az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) nevében adott ki az Egészségügyi Minisztérium, miután lelepleztek egy illegális őssejtkezeléseket végző hazai céget.

Az interneten tucatszám találhatóak olyan honlapok, amelyeken különböző cégek kínálnak őssejtkezelést változatos bajokra, az epilepsziától a gerincbénuláson át a down-kórig és a rákig. A honlapok jelentős részén szó sincs arról, hogy kutatásról vagy kísérletekről lenne szó. Az ETT egy 2007-es őssejtekkel kapcsolatos tájékoztatójában még azt írta, kezelések már folynak egyes helyeken, de nem rendszerességgel, hanem többnyire klinikai kísérleti jelleggel, amelyért - legalábbis itthon - pénzt kérni szigorúan tilos.

Egzotikus helyek

Ezek az őssejtklinikák - mint az itthoni ügyben is gyanúsított Yuliy Baltaytis professzor korábbi, Barbadoson működő intézete - távoli országokban, jellemzően Kínában, Mexikóban, Karib-tengeri szigeten vagy éppen Ukrajnában működnek. Honlapjaikon azt állítják, mindenféle betegséget hatásosan kezelnek őssejtterápiával, ám egyik felett sem gyakorol ellenőrzést hivatalos kormányzati vagy egészségügyi felügyelet, módszereikbe nem szívesen engednek bepillantást, kezeléseik hatásosságát nem igazolják független vizsgálatok - állítja a Human Life International hevesen abortuszellenes, és így az embrionális őssejtek felhasználása ellen is fellépő szervezet egyik jelentésében.

A kérdéses társaságok megfelelő javadalmazásért cserébe konkrét kezeléseket ígérnek, csodás gyógyulásokat, elégedett ügyfelek hálálkodó mondatait idézve. A Bahamákon működő Medra embrionális őssejtekkel ígér kezelést. (Az ETT 2007-es tájékoztatója szerint "az (egyébként megsemmisítésre szánt) emberi embriókból a kutatásban már kitűnően felhasználható őssejt-vonalak nyerhetők, ezek azonban daganatot okozhatnak, és a lehetőséget számosan etikai megfontolásból is elvetik. Ilyen sejtvonal-alapítást, illetve kutatásokat az Európai Unióban és Észak Amerikában több helyen etikai okból nem engedélyeznek".)

A Medra honlapján található gyakran ismételt kérdések egyike arra vonatkozik, honnan származnak az őssejtek. A társaság csak annyit közöl, hogy cégük kelet-európai laboratóriumaiból. A honlapon a cég vezetőjének, Dr. William Radernek a rövid életrajza is megtalálható, amelyből kiderül, hogy eredetileg pszichiáterként végzett, az őssejtkuttásokkal Kelet-Európában ismerkedett meg.

Kijevben működik az EmCell, amely többek között ALS vagy Lou Gehrig-kór kezelést is ígér. A társaságot egy alkalommal felülvizsgálta az ALS Treatment Development Foundation nevű alapítvány, amely az ilyen betegek gyógyításának módszereit felügyeli. Az alapítvány több szakmai hiányosságot állapított meg a cégnél, amely csak annyit árul el az általuk felhasznált őssejtekről, hogy 4-8 hetes embriókból nyerik őket, legálisan.

Más cégnél pontosabban lehet tudni, honnan szerezték a magzati őssejteket. A hazai ügy egyik gyanúsítottja, Yuliy Baltaytis korábbi, ugyancsak IRM nevű, Barbadoson működő cége (Baltaytis tevékenységéről bővebben itt olvashat) például Ukrajnából. A barbadosi kezelések ügyében a BBC-nek 2006-ban oknyomozó rádióriportot készítő Matthew Hillnek ugyanis az IRM egyik ottani vezető orvosa azt állította, a kezelésekhez használt magzati őssejtek Ukrajnából, a Harkovban működő Kriobiológiai és Kriogyógyászati Problémák Intézetéből származtak.

Hallgatag szállítók

A hazai ügyben a rendőrség azt nem közölte, hogy a kezelésekhez használt őssejtek honnan származnak, de az sokat elárul, hogy a letartóztatottak egyike egy ukrán nő, és az ugyancsak előzetesben lévő ukrán származású professzor szintén Ukrajnából hozatta korábbi, barbadosi cégének az őssejteket.

Az Ukrajnából beszerzett vagy ottani klinikákon felhasznált embrionális őssejtekkel azonban nem csak az probléma, hogy az EU-ban nem engedélyezik az alkalmazásukat, hanem az is, hogy meglehetősen homályos körülmények közepette nyerik ki őket.

A kérdéses harkovi intézet például nem állt szóba Matthew Hill-lel, amikor szerette volna megtudni, hogyan látják el a barbadosi klinikát őssejtekkel. Hill csupán a közeli 6-os számú szülészeti klinikára jutott be, amelyet korábban súlyos vádakkal illettek ukrajnai kismamák. Azt állították, hogy a klinikán - azt hazudva, hogy meghalt az újszülött - ellopták gyermekeiket. Az ügyben vizsgálat is indított egy ukrajnai civil szervezet, amelynek során a kórház temetőjében testrészeiktől, szöveteiktől megfosztott embriók, újszülöttek maradványaira bukkantak. Hill a riportjáról készül beharangozóban azt sugallta, hogy az őssejtek kinyeréséért szabdalhatták fel őket.

Ukrajnában az eltűnt újszülöttek ügyében az Emberi Jogok Európai Bizottsága is vizsgálódott 2005 folyamán. A BBC és más lapok is arról számoltak be akkor, hogy a vizsgálat az őssejtek ügyét is érinti. Ruth-Gaby Vermot-Mangold, az Emberi Jogok Európai Bizottsága emberkereskedelmi albizottságságának akkori vezetője azonban telefonon arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy a vizsgálat Ukrajnában és Moldovában feltételezett gyermek- és szervkereskedelem miatt folyt, őssejtekkel egyáltalán nem foglalkozott.

Nem mehet minden, ha legális

Úgy tűnik azonban, vannak olyan cégek, amelyek legálisan végeznek ilyen kezeléseket, és nyíltan beszélnek az ügyről. Az [origo] telefonon felkereste egy Németországban működő őssejtklinika magyarországi képviseletét, ahol egy neve elhallgatását kérő hölgy elmondta, a cég a német egészségügyi hatóságok engedélyével, minden pácienst annak saját csontvelejéből nyert őssejtekkel kezel, de csak ha megfelelő minőségűt tudnak kinyerni belőle. Azt mondta, tíz emberből nyolc rendelkezik megfelelő csontvelővel ehhez, a többieket kénytelenek elutasítani.

A társaság nem csak ez alapján szűri a pacienseket. Rákos betegeket, genetikai rendellenességekkel rendelkezőket egyáltalán nem fogadnak. Azt is elárulta, hogy tíz betegből két-háromnak nem változik az állapota a kezelés hatására, és többen vannak, akik újabb és újabb kezelésre jelentkeznek. Ez nem olcsó, de ambuláns formában így is kevesebb, mint amennyiért a rendőrség szerint az engedély nélkül működő, a feltételezések szerint illegális módszerrel kinyert őssejteket felhasználó IRM Zrt. kért a paciensektől.

KAPCSOLÓDÓ CIKK