Melegeket gyilkoltak meg Izraelben

Vágólapra másolva!
Meghalt két ember, tíz pedig megsérült, amikor egy maszkos férfi szombaton lövöldözni kezdett Tel-Aviv belvárosában egy meleg közösségi központnál. A támadó elmenekült. Az izraeli kormány szerint nem terrormerénylet, hanem homofób támadás történt. A támadás miatt ideiglenesen bezárták a melegklubokat.
Vágólapra másolva!

Két ember meghalt, tíz pedig megsebesült szombat este Izraelben, amikor egy férfi lövöldözni kezdett Tel-Aviv belvárosában a meleg közösség központjánál - írja a BBC.

A híradások először három halálos áldozatról szóltak, később azonban kiderült, hogy a támadásban egy fiatal férfi és egy fiatal nő halt meg. A sérültek többsége tizenéves.

Szemtanúk szerint a támadó egy fekete ruhás maszkos férfi volt. A Reuters az izraeli tévére hivatkozva azt írja, hogy a támadó megrohamozta a tel-avivi meleg és leszbikus szövetség épületét, és válogatás nélkül lőni kezdett automata fegyverrel az alagsorban található tizenéves melegekre. A támadó elmenekült a helyszínről, a felkutatásában több száz rendőr vesz részt. A BBC szerint a rendőrök házról-házra járva kutatnak a lövöldöző után.

Sahar Ajalon, Tel-Aviv rendőrfőnöke közölte: egyelőre nem tudják, mi volt a támadás oka, a meleg központot korábban nem fenyegették meg. Hozzátette: a támadást nem terrorakcióként, hanem bűncselekményként kezelik. A hatóságok ideiglenesen elrendelték a melegklubok bezárását. Jichák Aharonovics belbiztonsági miniszter azt mondta a katonai rádióban, hogy homofób támadásról van szó, és azt ígérte, a rendőrség mindent megtesz azért, hogy kézre kerítse a tettest.

Az éjszaka több ezren gyűltek össze a központnál, hogy elítéljék a támadást. Köztük volt Nican Horovic, az izraeli parlament egyetlen tagja, aki nyíltan vállalja homoszexualitását. A politikus szerint ez volt az izraeli melegek ellen elkövetett legsúlyosabb támadás.

Annak ellenére, hogy Tel-Avivban élénk a melegközösség élete, a zsidó állam más részein azonban nem elfogadott a homoszexualitás - írja a Reuters. A Jeruzsálemben rendezett melegfelvonulások többször erőszakba torkollottak az ultraortodoxok tiltakozása miatt. Négy éve a meleg büszkeség napján a városban egy ortodox zsidó késsel megsebesítette a melegfelvonulás három részvevőjét.