Oroszország megint Grúziát fenyegeti

Vágólapra másolva!
A grúz-orosz háború évfordulójához közeledve Moszkva ismét erő alkalmazását helyezte kilátásba, ha a grúzok veszélyeztetik Dél-Oszétia biztonságát. A szakadár tartomány vezetője nyíltan az orosz állammal való egyesülésről beszél.
Vágólapra másolva!

Oroszország fenntartja magának a jogot arra, hogy erőt alkalmazzon, ha Grúzia folytatja provokációit a Kaukázus térségében - közölte szombaton a moszkvai védelmi minisztérium az orosz hírügynökségek beszámolói szerint.

Az egy héttel a tavalyi orosz-grúz háború kitörésének első évfordulója (augusztus 7.) előtt nyilvánosságra hozott dokumentum szerint Grúzia az elmúlt négy napban több ízben aknákat és gránátokat lőtt ki az Oroszország által független államnak elismert, de Tbiliszi számára szakadár grúz tartománynak számító Dél-Oszétia fővárosára, Chinvalira.

"Ha ezek a dél-oszétiai lakosságra és az orosz katonákra veszélyes provokációk folytatódnak, a védelmi minisztérium fenntartja magának a jogot, hogy az erő minden fajtáját és minden rendelkezésére álló eszközt bevessen" - szögezte le a nyilatkozat.

A Reuters beszámolója szerint a hírügynökség helyszínen tartózkodó egyik tudósítója hallott két hangos robbanást Chinvaliból, de azok okát nem tudta beazonosítani. A grúz belügyminisztérium tagadta, hogy bármit kilőttek volna a szakadár területre. A tárca szóvivője, Sota Utiasvili az oroszok "nyilvánvaló agresszív szándékainak" figyelemmel kísérésére kérte a nyugati országokat.

Eközben Dél-Oszétia elnöke, Eduard Kokojti a Reutersnek adott interjújában arról beszélt, hogy szeretné, ha Moszkva több katonát és fegyvert küldene a területre. Kijelentette, célja, hogy hazáját egyesítse Oroszországgal.

Dél-Oszétia és egy másik szakadár grúziai terület, Abházia a tavalyi háború után kikiáltotta függetlenségét, amelyet Oroszország a heves nyugati tiltakozások dacára elismert. Egy áprilisban kötött egyezmény 3700 orosz katona dél-oszétiai állomásoztatását irányozza elő - Kokojti az interjúban nem részletezte, hogy még mennyit és milyen fegyvereket szeretne Oroszországtól.

A déloszétok etnikailag elkülönülnek a grúzoktól, a fárszival (perzsával) rokon saját nyelvet beszélnek, és az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétiával való egyesülésért küzdenek. Dél-Oszétia lakosságának 98 százaléka orosz útlevéllel rendelkezik, a rubelt használja fizetőeszköznek.