Elhalasztják mianmari hősi rabjának ítélethirdetését

Vágólapra másolva!
Két héttel elhalasztják az ítélethirdetést a mianmari ellenzéki vezető, Aung Szan Szú Kji perében. A házi őrizetben tartott Nobel-díjas politikus ellen azért indult eljárás, mert egy amerikai férfi beosont a házába tavasszal. Eredetileg pénteken hirdettek volna ítéletet.
Vágólapra másolva!

Elvileg pénteken hirdettek volna ítéletet Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezető perében, de a íróság két héttel elhalasztotta a döntést. A BBC-nek nyilatkozó, Mianmarban tartózkodó EU-diplomaták szerint a bírók újra áttekintik az ügy aktáit.

A nemzetközi tiltakozás ellenére várhatóan bűnösnek mondják ki a politikust, akit házi őrizetének megsértésével vádolnak, mert menedéket nyújtott egy amerikai férfinak, aki úszva, a házát őrző katonákat kijátszva jutott be hozzá május elején. John William Yettaw két napot töltött a nőnél, úszva érkezett, és úszva távozott, ekkor csípték el.

A védők szerint Szú Kji vétlen, mivel nem volt lehetősége ellenőrizni a kialakuló szituációt, és valójában őreinek kellett volna távol tartani az amerikai férfit, ráadásul a törvény, amely alapjén el akarják ítélni egy 25 évvel ezelőtt eltörölt alkotmányban található..

A mianmari junta alig enged látogatókat Szú Kjihez, külföldieknek pedig kormányzati jóváhagyás nélkül tilos a helyi magánlakásokban megszállniuk.

Az ellenzéki vezér azt állítja, nem ismeri az amerikai férfit, és tagadja, hogy rosszat tett volna. Felforgatással vádolják, amiért akár 5 év börtönt is kaphat.

Az 53 éves Yettaw, aki korában az amerikai hadseregben szolgált, azt állítja, hogy az Úr vezérelte Szú Kjihez, akiről megálmodta, hogy egy terrorista szervezet meg akarja gyilkolni. Őt a bevándorlási törvények megsértésével és birtokháborítással vádolják, szintén öt évet kaphat.

Támogatói szerint Szú Kji letartóztatásának és várható bebörtönzésének célja, hogy távol tartsák a jövőre esedékes általános választásoktól az 1989-es szavazáson elsöprő győzelmet szerző politikust.