Lecserélteti gépeinek sebességmérőit az Airbus

Vágólapra másolva!
Az összes hosszú távú járaton szolgáló Airbus sebességmérőjének cseréjét kéri a gyártó a légitársaságoktól. Azt mondják, a jelenlegi műszerekkel sincs gond, de jó az elővigyázatosság. A csere 200 darab Airbus A330 és A340 gépet érint.
Vágólapra másolva!

Felszólította a nemzetközi légitársaságokat az Airbus repülőgépgyár, hogy cseréljék le 200 hosszú távú járatukon a sebességmérő berendezések nagy részét. A BBC-nek eljuttatott közleményében az európai repülőgépgyár azt írja, hogy döntésüket elővigyázatosságból hozták, jóllehet érintett repülőgépeik sebességmérő berendezései megfelelnek az előírásoknak.

A csere az A330-as és A340-es gépeket érinti, a gépeken a francia Thales cég által gyártott sebességmérők közül legalább kettő műszert az amerikai Goodrich berendezéseire kell cserélni, de időpontot nem határozott meg az Airbus. A csere világszerte 200 repülőgépet érint.

A felszólítást az Air France légitársaság júniusi szerencsétlenségének vizsgálatából származó információk alapján adták ki, jóllehet közölték, a francia gyártmányú sebességmérők megfelelnek az előírásoknak.

Az Air France Airbusa június elsején zuhant le az Atlanti-óceán felett. A gép 228 emberrel a fedélzetén a brazíliai Rio de Janeiróból a francia fővárosba tartott. A tragédiát senki nem élte túl. A szerencsétlenséget vizsgáló francia szakértők korábban azt mondták: a gép sebességmérői közrejátszhattak a tragédiában, de nem voltak okozói a szerencsétlenségnek. Bejelentésük után a francia légitársaság azonnal kicseréltette Airbus gépeiken a sebességmérő berendezéseket.