Újabb zavargások törtek ki Teheránban

Vágólapra másolva!
Teherán utcáit csütörtökön ismét békés és gyújtogató tüntetők, motoros milicisták és rendőrök lepték el. Ennek oka egy szétvert délelőtti gyászszertartás volt. Az iráni rendőrség akkor gyászolókat vett őrizetbe, akik egy teheráni temetőben gyülekeztek, hogy megemlékezzenek a június 12-i iráni elnökválasztás után kirobbant tiltakozások áldozatairól. A rendőrség gumibotot is használt, többeket letartóztattak.
Vágólapra másolva!

Az iráni hatóságok rendőri erőt vetettek be csütörtökön, hogy feloszlassák a Teherán több pontján összegyűlt ellenzéki tüntetőket, akik meg akartak emlékezni a Mahmúd Ahmadinezsád elnök vitatott újraválasztása nyomán kirobbant tüntetések halálos áldozatairól.

Estére mintegy háromezer tiltakozó sereglett össze az iráni főváros központjában lévő, hatalmas szabadtéri imahelyen, a Grand Moszalánál. Tették azt annak ellenére, hogy a hatóságok megtiltották, hogy az ellenzék gyászszertartást tartson ott a június 20-i, különösen heves tüntetések áldozatainak emlékére.

"A tüntetők győzelmi jelként az égre emelték kezüket, miközben a motoros rohamrendőrök megpróbálták szétzavarni őket" - mondta egy szemtanú. Más tüntetők kukákat és autógumikat gyújtottak fel a közeli utcákban, és a környéken számos autós folyamatos dudálással adta jelét, hogy támogatja a tüntetést. Nagy torlódás alakult ki, a botokkal felszerelt rendőrök betörték több dudáló autó szélvédőjét, és többeket őrizetbe vettek.

Ugyancsak erőszakosan, könnygázt is bevetve támadt a rendőrség a Grand Moszalától nem messze, a Vali Aszr sugárúton felvonuló néhány ezer tiltakozóra."Halál a diktátorra!, Engedjétek szabadon a politikai foglyokat! Mir Hoszein!" - skandálták egy szemtanú szerint az ottaniak, Mir Hoszein Muszavira, a június 12-i elnökválasztás második helyezettjére utalva.

A külföldi sajtónak tilos tudósítania az ellenzékiek tüntetéseiről. Az ellenzék szerint Ahmadinezsád tömeges csalások révén nyerte meg a választást.

Oszlatás a temetőben

Keményen fellépett az iráni rendőrség egy gyászszertartás résztvevőivel szemben. A gyászolók a június 12-i, vitatott kimenetelű elnökválasztás után kitört zavargások áldozataira emlékeztek.

Mir Hoszein Múszavi iráni ellenzéki vezető megpróbált csatlakozni a gyászolókhoz az egyik áldozat, Neda Aga Szoltan sírjánál. Neda Aga Szoltant június 20-án lőtték le, pedig nem vett részt a tüntetéseken, csak nézelődött. Halálát mobiltelefonnal felvették, és a videó bejárta a világot. Múszavit röviddel érkezése után a temető elhagyására kényszerítették. Szemtanúk szerint a gyászolók belekapaszkodtak autójába azt kiáltozva: "Múszavi, veled vagyunk!"

Forrás: AFP
Zahra Rahnavard, Mir Hoszein Múszavi felesége is ott volt Neda sírjánál. További képekért kattintson a fotóra!

Múszavi és Mehdi Karúbi, az ellenzék másik vezetője korábban engedélyt kért a belügyminisztériumtól egy gyászszertartásra, de az engedélyt megtagadták. Ezért döntött úgy a két politikus, hogy csatlakoznak Neda családjához a lány sírjánál, a Teherántól délre található Behest-e Zahra temetőben. Karúbit odaengedték a rendőrök, Múszavit azonban nem.

Múszavi kiszállt autójából, és elsétált a sírhoz, amikor a rendőrök körbevették. "Múszavinak nem engedték, hogy elszavalja az ilyenkor szokásos verseket a Koránból, azonnal körülvették a rendőrök és az autójához vezették" - mesélte egy szemtanú a BBC szerint.

A BBC szemtanúkra hivatkozva azt írja, a rendőrség gumibotot használt, hogy feloszlassa a temetőben összegyűlt több száz fős tömeget. A szemtanúk azt állítják, hogy a mintegy 150 rendőr mellett többen az iszlám Baszidzs milícia tagjai közül is ott voltak a temetőben, és körülvették azt a területet, ahol Neda sírja található.

"Több százan gyűltek Neda Aga Szoltan sírjánál, hogy gyászolják őt és a többi áldozatot... a rendőrség néhányukat őrizetbe vette... próbálják eloszlatni a tömeget" - mesélte egy másik szemtanú a Reutersnek.

"Puccsista kormány, mondjon le" - kiabálták közben a temetői tüntetők, akik közül többen kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik itt is őrizetbe vettek néhány személyt, köztük Dzsafar Panahi filmrendezőt, az iráni filmművészet külföldön többször díjazott neves képviselőjét, Panahi feleségét és a lányát is.