Fogynak a miniszterek az iráni elnök körül

Vágólapra másolva!
Egyik minisztert leváltották, egy másik pedig maga távozott Mahmúd Ahmadenizsad iráni elnök kormányából. A titkosszolgálati miniszter kirúgásának okát nem tudni, de a kulturális miniszter azzal indokolta távozását, hogy meggyengült a kormány.
Vágólapra másolva!

A hírszerzésért felelős miniszter, Golam Hoszein Mohszeni-Edzsei leváltását hivatalosan nem indokolta meg Mahmúd Ahmadenizsad elnök. Távozott ugyanakkor Muhammad Hoszein Szafar-Harandi kulturális miniszter is, aki saját maga döntött a kormányból való kiválásról, és ezt azzal indokolta, hogy a kormány meggyengült.

A BBC emlékeztet rá, hogy szombaton Ahmadenizsad kénytelen volt visszavonni jelöltjét az első alelnöki posztra. Az elnök Eszfandiar Rahim Masajét szerette volna kinevezni helyettesének, de a legfőbb vallási vezető, Ali Hamenei ajatollah levélben közölte vele, hogy elfogadhatatlannak tartja a jelölést.

Ahmadenizsad engedett a felső nyomásnak, de Masejét így is maga mellett tartotta: kinevezte kabinetfőnökének. Maseje tavaly azzal haragított magára több keményvonalas politikust, hogy kijelentette: az irániak és az izraeliek barátok. Ezzel minden bizonnyal Ahmadenizsad sem ért egyet, aki többször is élesen bírálta Izraelt, egyszer még a teljes megsemmisítésére is felszólított.

Iránban a júniusi elnökválasztás után vált ingataggá a politikai helyzet. A szavazást a hivatalos adatok szerint Ahmadenizsad nyerte, de az ellenzék szerint csalás történt. Az ellenzéki tüntetéseket végül erőszakkal oszlatták fel, és több embert őrizetve is vettek.