A legszabadabb választásról beszélt Ahmadinezsad

Vágólapra másolva!
Tiszta volt az őt posztjában megerősítő választás Máhmúd Ahmadinezsad iráni elnök szerint. Az elnök, akinek vitatott megválasztása ellen ezrek tüntettek az iráni utcákon azt mondta, elsöprő győzelme adott új legitimitást kormányának.
Vágólapra másolva!

Tisztának és méltányosnak nevezte a szavazást újraválasztása utáni első beszédében Máhmúd Ahmadinezsad iráni elnök. "Ez új kezdet Irán számára... új korszakba léptünk" - mondta az elnök kedden. Szerinte a 85 százalékos részvételi arány, valamint elsöprő győzelme adott új legitimitást kormányának.

"A választás teljesen tiszta volt... Az ellenőrző számláláskor nem találtak hibát. Az egész nemzet megértette ezt... A választás megkettőzte az iráni nemzet méltóságát... A világ legszabadabb választása volt" - jelentette ki.

A szavazás tisztaságát ugyanakkor az elnök kihívói kétségbe vonták, Teheránban ezrek tüntettek az utcákon, a tiltakozásokat azonban vérbe fojtotta a rezsim. Az utcai összecsapásoknak legalább 20 halottja volt.

Az elnök nem egy szót sem ejtett a zavargásokról, csupán azt közölte, a kormányt érő kritika "a nemzet sikerének kulcsa". Támadta ugyanakkor azokat az "arrogáns hatalmakat", amelyek beleszólnak Irán belügyeibe. Ahmadinezsad beszélt kormányának várható átalakításáról, javítani igyekszik többek között a munkaügyi, a szociális és emberi jogi területeken.