Sötétségre emlékszik a légikatasztrófa túlélője

Vágólapra másolva!
A jemeni gép lezuhanásakor bedobták az óceánba azt a 12 éves kislányt, aki az egyetlen túlélője a keddi katasztrófának. A lány az édesapjának felidézte, ami vele történt: azt mondta, a sötétségben semmit nem látott, és valamibe belekapaszkodva lebegett a vízen, mivel nem tud úszni. A Yemenia légitársaság gépe kedden hajnalban csapódott a vízbe a Comore-szigetek közelében, fedélzetén 153 emberrel.
Vágólapra másolva!

Megszólalt a kedden hajnalban a Comore-szigeteknél történt légiszerencsétlenség egyetlen túlélője. A 12 éves lány, Baya Bakari tisztán emlékszik arra, hogy a gépről valaki bedobta az óceánba, majd a vízből végignézte, ahogyan elsüllyed a repülőgép - írja a BBC. (A korábbi híreket cáfolva a francia hatóságok közölték, a kislány nem 14, hanem csak 12 éves.) A Yemenia jemeni légitársaság járatán 142 utas és 11 fős személyzet tartózkodott, amikor a gép kedden hajnalban röviddel a leszállás előtt a vízbe zuhant a Comore-szigetek partjai előtt. Az eddig egyetlen túlélő kislányt a roncsokba kapaszkodva találták meg az Indiai-óceánban, mintegy két órával a gép lezuhanása után.

A kislány a kórházban édesapjának beszélt emlékeiről. Azt mondta, mindenfelől hangokat hallott a vízben, de nem látott senkit a sötétségben. Az apa, Kasszim Bakari szerint a kislány tisztán felidézte emlékeit a zuhanásról és az óceánban töltött időről. "Azt mondta, papa láttam a gépet, ahogy elmerül a vízben. Olyan sötét volt, hogy alig láttam valamit. Nem tudok úszni, ezért belekapaszkodtam valamibe, nem tudom, mi volt az" - idézte fel lánya szavait Bakari. "Nagyon félénk lány, sose hittem volna, hogy így megmenekül" - mondta a férfi, aki rendkívül törékeny, úszni alig tudó kislányként írta le.

A kislány bátorságát a kórházba látogató francia tisztségviselők is dicsérték. A nemzetközi együttműködésért felelős miniszter, Alain Joyandet szerint "nagyon bátor lány, aki hihetetlen fizikai és lelkierőről tett tanúságot". Baya Bakari Párizsban él a családjával. A Moroniban levő kórházból - ahol eddig kulcscsonttörés és néhány égési seb miatt kezelték - hamarosan visszatér Párizsba gyógykezelésre, a francia kormány küldött érte különrepülőgépet.

Egyik nagybátyja, Ali Abdou a BBC-nek azt mondta, Baya még nem tudja, hogy meghalt az édesanyja, akivel együtt utazott a repülőgépen. Abdou meglátogatta a kislányt a kórházban, aki úgy tűnt, jól érzi magát. "Magánál van, sokat beszél, még viccelődött is velem" - mondta. "Csoda, hogy megmenekült. Ez Isten akarata."

A jemeni gép kedden hajnalban zuhant az Indiai-óceánba, miután valószínűleg elvétette a leszállást. A repülő a jemeni Szanaából tartott a Comore-szigetek fővárosába, Moroniba, a repülőgépen 153 ember utazott. Az egykori francia gyarmatra tartó gép fedélzetén 66 francia állampolgár is tartózkodott. (A katasztrófa körülményeiről bővebben itt olvashat.)