Újabb két áldozata van az olasz vonatrobbanásnak

Vágólapra másolva!
Belehalt sérüléseibe két kisgyerek két nappal az északolasz Viareggióban történt vonatrobbanás után, így az áldozatok száma tizenhatra emelkedett. A felborult gázszállító vagonokat még mindig hűtik, így több száz helybeli nem térhetett haza. Kórházban még 34 embert kezelnek, többüknek válságos az állapota.
Vágólapra másolva!

Tizenhatra emelkedett a hétfő éjszakai viareggiói vonatrobbanás halálos áldozatainak száma - írja az AFP. Két súlyosan megégett kisgyerek a kórházban halt bele sérüléseibe szerdán. Mindketten testfelületük 90 százalékán égtek meg, amikor felrobbant egy cseppfolyós gázt szállító vonat két vagonja az észak-olaszországi település állomásán. Az AP szerint egy római kórházban hunyt el egy hároméves kislány, egy kétéves kisfiú pedig Firenzében.

Még mindig 34 embert kezelnek kórházban, ebből 12-nek válságos az állapota - mondták el az AFP-nek a polgári védelem illetékesei. Egyes sérültek testfelületének szintén több mint 90 százaléka megégett, így nem kizárt, hogy a halálos áldozatok száma még emelkedhet.

A halálos áldozatok azonosítása nehezen halad, több holttestnél DNS-vizsgálatra lesz szükség - mondta szerdán Viareggio polgármestere. A tizenhat halottból hatot egyáltalán nem sikerült még azonosítani, ezekben az esetekben mindenképp DNS-vizsgálatot kell majd elvégezni. A többi holttest személyazonosságával kapcsolatban vannak feltételezések, de ezeket sem lehet még hivatalosan megerősíteni, mert nem állnak rendelkezésre személyi okmányok, és a tetemeket hozzátartozók még nem azonosították - mondta Luca Lunardini.

A hatóságok gyanítják, hogy néhány hajléktalan ember is az állomás területén tartózkodhatott a baleset pillanatában. Nem tudták még azonosítani azt a hároméves kislányt sem, akit hozzátartozók nélkül szállítottak be súlyos sérülésekkel egy római gyermekkórházba, ahol szerdára virradóra meghalt. A viareggiói balesetben életét vesztette egy marokkói házaspár, és elképzelhető, hogy a kislány az ő gyerekük volt.

Szerda reggel még három embert eltűntként tartottak nyilván. A robbanás környékén több ház összeomlott, és közel ezer embert kellett kitelepíteni.

A tűzoltók egész éjjel dolgoztak a toscanai városban, hogy hűtsék a többi felforrósodott vagont és oltsák a kisebb tüzeket. Szerda reggelig a 13 vagonból hatot sikerült kellően lehűteni és a felrobbanásuknak elejét venni. 300 környékbeli viszont még mindig nem térhetett vissza otthonába a robbanásveszély miatt.

ForrA!s: AFP

A viareggiói állomás környéke még szerdán is füstölgött - Galériáért kattintson a képre!

Hétfőn éjfél körül robbant fel a La Speziából Pisába gázt szállító szerelvény Viareggio állomásán. A detonáció és az óriási hő két házat lerombolt, többet felgyújtott, és számos autót is felperzselt. Az áldozatok zöme az összedőlt házak alatt lelte halálát.

A szerdai olasz sajtó azt latolgatta, ki lehet a felelős a tragédiáért. Alteri Metteoli infrastrukturális miniszter közölte, hogy már vizsgálják azokat a híreket, amelyek szerint eltörhetett az első vagon tengelye, és a tehervonat talán emiatt siklott ki.

Sajtóértesülések szerint a mozdonyt az olasz állami vasúttársaság alkalmazottja vezette, viszont a vagon, - amelynek feltételezhetően eltörhetett a tengelye - az amerikai székhelyű GATX Corp. egyik leányvállalatának tulajdonában áll.

Roberto Fochesato, az egyik mozdonyvezető azt mondta a Corriere della Sera című napilapnak, hogy ők nem felelősek a katasztrófáért. A 14 tartálykocsiból álló szerelvény óránként 90 kilométeres sebességgel, tehát a megengedett 100 kilométernél lassabban haladt, amikor kisiklott.

A szerelvény kisiklása után a két mozdonyvezető erős gázszagot érzett, és azonnal meghúzta a vészféket. Életüket annak köszönhetik, hogy néhány másodperccel a földgázzal feltöltött tartálykocsik robbanása előtt ki tudtak ugrani a vonatból.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök a katasztrófa miatt lemondta líbiai útját, ahol részt vett volna az Afrikai Unió csúcstalálkozóján.