Vágólapra másolva!
Szerdán lemondott Ivo Sanader horvát kormányfő. A miniszterelnök lemondása a horvát törvények szerint a kormány távozását is jelenti, ezért a lapok előre hozott választásokról beszélnek és a lemondás okait találgatják.
Vágólapra másolva!

Lemondott tisztéről szerdán Ivo Sanader horvát kormányfő. A konzervatív politikus bejelentette, hogy kivonul a politikai életből, és nem indul a decemberben esedékes elnökválasztáson. A horvát törvények értelmében a miniszterelnök lemondása automatikusan maga után vonja az egész kormány távozását is, ezért horvát internetes lapok szerint előre hozott választásokat fognak tartani az országban.

Sanader nem nevezte meg távozása okát a lemondását bejelentő sajtóértekezleten, mindössze annyit közölt: megtette a magáét, politikai élete befejeződött. Az 56 éves Sanader egyben távozik pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) éléről is. Sanader 2003-ban került a horvát kormány élére, majd miután 2007-ben pártja újból győzött a törvényhozási választásokon, ismét ő lett a kormányfő. Megbízatása a 2011-ben esedékes újabb választásokig szólt.

A bejelentés meglepetésnek számít, mivel a horvátok körében népszerű politikusnak számított. Igaz, az utóbbi időben Horvátországban is jelentkeztek a világgazdasági válság következményei. Az idei első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 6,7 százalékkal esett, az elmúlt évtizedben ez volt a legnagyobb mérvű GDP-zuhanás az országban.

Sanader közölte, hogy Stipe Mesic elnök helyettesét, Jadranka Kosort javasolja megüresedő posztjára. Ha az államfő választása Kosorra esik, először lesz Horvátországnak női kormányfője.

A horvát internetes lapokban különböző találgatások jelentek meg Sanader lemondása kapcsán, így arról, hogy Sanader lemondásának hátterében betegség, európai uniós megbízatás vagy a gazdasági válság hatásai miatti menekülés állhat. A betegségéről szóló hírt Sanader cáfolta, és azt mondta, hogy karrierjét nem valamelyik európai intézménynél akarja építeni.

Egyesek szerint a lemondott kormányfő tisztában volt azzal, hogy kormánya már nem tudja kivívni az európai uniós tagságot. A lapok szerint taktikázás is lehet azonban a távozás hátterében, vagyis Sanader a 2010-es államfőválasztásra készül, bár ezt a felvetést a politikus a szerda délutáni sajtótájékoztatóján ezt szintén cáfolta.