Elakadt Németországban az EU-szerződés

Vágólapra másolva!
Tovább csúszhat az Európai Unió hatékonyabbá tételét célzó lisszaboni szerződés életbelépése, mivel a német alkotmánybíróság úgy döntött, csak feltételekkel engedi ratifikálni a megállapodást. Az unió 27 tagállamából 23 már ratifikálta a szerződést, csak az írekre, a csehek, a lengyelekre és a németekre kell várni.
Vágólapra másolva!

Megszakította az Európai Unió reformjáról szóló lisszaboni szerződés ratifikálásának folyamatát a német Szövetségi Alkotmánybíróság. A testület kedden, Karlsruhéban kihirdetett határozata szerint a szerződés összeegyeztethető ugyan a alaptörvénnyel, de az ahhoz kapcsolódó törvény alkotmányellenes, mivel nem biztosít elegendő jogot a német parlamentnek. Az ítélet alapján Horst Köhler államfő a ratifikációs okiratot egyelőre nem írhatja alá.

"Az alaptörvény igent mond Lisszabonra, de nemzeti szinten megköveteli a parlament erősebb integrációs felelősségét" - mondta Andreas Voßkuhle alkotmánybíró. A testület szerint a Bundestagnak és a tartományok képviselőiből álló Bundesratnak egy kiegészítő törvénnyel nagyobb beleszólást kell adni az EU-s döntésekbe. Az alkotmánybíróság időkorlátot is szabott a parlamentnek: legkésőbb 2010 elején hatályba kell lépnie a szerződésnek. Spiegel című lap információi szerint Bundestag megszakítja a nyári szünetet és hamarosan rendkívüli ülést tart.

A szerződést minden EU-tagállamnak jóvá kell hagynia, ez azonban Írországban, Csehországban, Lengyelországban és Németországban még nem történt meg. Az írek egy évvel ezelőtt népszavazáson utasították el a lisszaboni szerződést, de a múlt héten az EU állam- és kormányfői Brüsszelben megállapodtak arról, hogy garanciákat adnak Írországnak például a katonai függetlenség vagy a családjogi törvények terén. Ez alapján azt remélik, hogy a megismételt népszavazáson az ír választók jóváhagyják a szerződést.

A másik három államban elvileg csak az államfő aláírása hiányzik a szerződésről. Az euroszkeptikus Vaclav Klaus cseh és Lech Kaczynski lengyel elnök az írországi ratifikációra vár, Németországban pedig többen - köztük a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) képviselője, Peter Gauweiler - az alkotmánybírósághoz fordultak, mivel szerintük a szerződés az alaptörvénybe ütközik.