Ünnepelve veszik vissza az utcát az irakiak

Vágólapra másolva!
Június 30-án visszavonul bázisaira az amerikai hadsereg Irakban, a biztonság innentől a helyi rendőrség és hadsereg kezében van. Irak sokkal nyugodtabb lett az utóbbi időben, de sokan attól félnek, a milicisták csak arra vártak, hogy az amerikaiak visszavonuljanak. Győzelmet egyelőre senki sem hirdet, de az irakiak nagy ünnepségeket rendeztek.
Vágólapra másolva!

Barack Obama betartja az irakiaknak tett ígéretét: az amerikai hadsereg június 30-án visszavonul bázisaira, és az összes település ellenőrzését átadja a helyi erőknek Irakban.

Az Irakban tartózkodó 130 ezer amerikai katona az iraki bázisokon marad, és ha szükség van rá, bármikor segít az iraki hatóságoknak. A rendfenntartás innentől a mintegy félmillió fős iraki rendőrség, az ország legveszélyesebb részein pedig az iraki hadsereg feladata.

Ray Odierno, az Irakban lévő amerikai egységek legfelsőbb vezetője vasárnap az CNN-nek azt mondta: az iraki hatóságok felkészültek a feladatra. Azt ugyanakkor elismerte, hogy terroristák és más szélsőséges csoportok kihasználhatják az alkalmat, hogy újra felhívják magukra a figyelmet.

Irak lényegesen biztonságosabb lett az elmúlt évekhez képest: 2009-ben átlagosan 10-15 támadás történik Irakban, 2007-ben ez a szám még napi 160 volt. (Az adatot David Petraeus idézte a Time magazinnak, aki 2007-ig az amerikai erőket irányító tábornok volt Irakban.)

Az elmúlt hetekben ugyanakkor ismét felerősödött az erőszak Irakban. Június 20-án hetvenen haltak meg pokolgépes támadásban Tazán városban, június 24-én pedig hetvennél is többen haltak meg a bagdadi robbantásban. A Foreign Policy magazinnak nyilatkozó iraki egyetemisták azt mondták, attól félnek, hogy a milicisták eddig rejtőzködtek, most viszont elő fognak jönni rejtekhelyeikről.

A keddi napot nemzeti ünnepnek nyilvánították Irakban, a főváros utcáin katonai parádét tartottak az iraki katonák virágokkal és zászlókkal feldíszített járművekkel, miközben az ellenőrző pontokon nemzeti dalok szóltak. Győzelmet ugyanakkor egyelőre senki sem hirdet. Sőt, teljes győzelmet talán soha nem lehet majd hirdetni Irakban - mondta Geoff Morrell, a Pentagon szóvivője.

A következő fontos állomás a 2010-es elnökválasztás lesz Irakban, 2010 augusztusáig pedig az összes harcoló egységnek el kell hagynia Irakot.