Kivonulnak az amerikaiak az iraki városokból

Vágólapra másolva!
Kedden átadja a helyi erőknek az összes iraki település ellenőrzését az USA. Az esemény alkalmából a napot ünnepnappá nyilvánították. Az amerikai haderő azonban várhatóan 2011-ig nem megy még haza.
Vágólapra másolva!

Visszavonul bázisaira, és az összes település ellenőrzését átadja a helyi erőknek Irakban az amerikai hadsereg. Ennek alkalmából a keddi napot ünnepnappá - a nemzeti önrendelkezés napjává - nyilvánították. Bagdadban ez alkalommal nagy utcai ünneplést szerveztek hétfő estére.

A főváros utcáin katonai parádét tartottak az iraki katonák virágokkal és zászlókkal feldíszített járművekkel, miközben az ellenőrzőpontokon nemzeti dalok szóltak. Az amerikai katonai vezetés szerint az utóbbi merényletek ellenére egyre stabilabb és biztonságosabb az ország, és a helyi erők felkészültek a feladatok átvételére.

Az átadás idején teljes készültségben lesznek az iraki csapatok.

"Igen, azt gondoljuk Irak készen áll, és Irak is azt gondolja, hogy felkészült" - idézte a BBC Cristopher Hillt, az USA iraki nagykövetét. Hill szerint azonban az amerikai hadsereg a kivonulás után is jelentős szerepet játszik Irakban, létszámát még jövő évig biztos nem csökkentik jelentősen. Az USA 2010 őszén fejezik be önálló iraki hadműveleteit, és 2011 végéig vonja ki csapatait.