Ketten meghaltak lövöldözésben Bejrútban

Vágólapra másolva!
Fegyveres összetűzés robbant ki Bejrútban rivális politikai frakciók hívei között vasárnap este. A lövöldözésben egy ember életét vesztette, kettő megsebesült.
Vágólapra másolva!

Szaad Haríri kijelölt kormányfő szunnita hívei és a Nabih Berri parlamenti elnök vezette síita politikai-katonai szervezet, az Amal mozgalom támogatói Bejrút nyugati részén, Aisat Bakkar negyedben csaptak össze. Két-három órán keresztül automata fegyverekkel lőtték egymást, több gránátot is elhajítottak. Egy, a háza előtt álldogáló 30 éves nőt eltévedt golyó ölt meg, két járókelő megsebesült.

A június 7-én tartott parlamenti választás óta először lángolt fel az erőszak Libanonban. Egy névtelenül nyilatkozó biztonsági forrás elmondta, hogy elszigetelt incidens történt, a frakciók vezetőinek semmi köze a történtekhez. A hadsereg csapatokat vezényelt az utcákra, és közleményben figyelmeztetett, a katonák parancsba kapták, hogy lőjék le az utcára kimerészkedő fegyvereseket.

"A helyzet nyugodt, ellenőrzés alatt tartja a hadsereg, amely az egész negyedbe csapatokat vezényelt ki" - áll a fegyveres erők vezetése által kiadott közleményben.

A szunniták és síiták közötti ellentétek polgárháború kirobbanásával fenyegettek tavaly, amikor az Irán és Szíria támogatását élvező Hezbollah síita szervezet fegyveresei megfutamították Haríri és a vele szövetséges erők támogatóit. A Katar közvetítésével létrejött 2008. májusi egyezség lehetővé tette az új államfő megválasztását és nemzeti egységkormány létrehozását. A parlamenti választás közeledtével azonban ismét kiéleződtek a felekezetek közötti feszültségek.

Michel Szulejman elnök szombaton bízta meg kormányalakítással Szaad Harírit, a parlamenti többség vezetőjét, aki nemzeti egységkormány létrehozására törekszik. A parlament ezt megelőzően két nappal, csütörtökön választotta újjá elnökének Nabih Berrit. Haríri hétfőn kezdi meg a kormányalakítási tárgyalásokat.