Puccs Hondurasban, új elnököt választott a parlament

Vágólapra másolva!
Hondurasban a katonaság letartóztatta Manuel Zelaya baloldali elnököt az újjáválasztása, az alkotmánymódosításról tervezett népszavazás körül kirobbant vitában. Álltólag nyolc minisztert is letartóztattak. Costa Rica bejelentette: Zelaya a közép-amerikai ország területén tartózkodik. Ám Zelaya inkább Nicaraguába menne, és azt állítja, hogy elrabolták. A parlament - magyar idő szerint vasárnap éjjel - leváltotta az elnököt Hondurasban. A venezuelai fegyveres erőket készültségbe helyezték.
Vágólapra másolva!

Páncélozott katonai járművek jelentek meg a hondurasi főváros, Tegucigalpa utcáin nem sokkal azután, hogy vasárnap kora reggel a hadsereg letartóztatta Manuel Zelaya elnököt, akit a légierő egyik támaszpontjára vittek. A fővárosban katonák őrzik az elnöki rezidenciát, a fontos közintézményeket és az utcákon járőröznek.

A Costa Rica-i kormány bejelentése szerint az országban van Manuel Zelaya hondurasi elnök. A kormány egyik minisztere szerint Zelaya politikai menedéket kért Costa Ricától.

A hondurasi parlament megfosztotta tisztségétől Manuel Zelaya államfőt vasárnap, és Roberto Micheletti házelnök személyében azonnal meg is választotta utódját. Mindkét politikus a kormányzó Liberális Párt tagja.

A parlament azzal indokolta Zelaya menesztését, hogy az államfő megsértette az alkotmányt, más törvényeket és bírói ítéleteket. Kormányzati források közlése szerint legalább nyolc minisztert is őrizetbe vettek. A nemzetek közössége, kezdve a latin-amerikai országoktól Spanyolországon keresztül az Egyesült Államokig, egyhangúan elítélte a hondurasi elnök elleni fellépést.

Zelaya: Elraboltak

A száműzött Zelaya azt nyilatkozta megérkezése után, hogy a hazája katonai vezetése elárulta, és brutálisan elrabolta őt. "Pizsamában tartóztattak le... az elnöki őrség tagjait megverték... fél órán át ellenálltak" - mondta a Costa Rica-i főváros, San José repülőterén vasárnap adott interjújában. Közölte, hogy nem fogad el semmiféle kísérletet a leváltására, ki akarja tölteni 2010-ig szóló megbízatását.

Feltette a kérdést, hogy vajon Washington áll-e a puccs mögött, és ennek tisztázására szólította fel Barack Obama amerikai elnököt. Elmondta, hogy Nicaraguába akar utazni, és nem kér menedéket Costa Ricától.

Obama a jogállam tiszteletére szólított fel

Barack Obama meg is szólalt vasárnap: a demokratikus normák és a jogállam tiszteletben tartására szólította fel Hondurast az amerikai elnök a BBC tudósítása szerint.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Washingtonban kijelentette, hogy a Manuel Zelaya hondurasi elnök elleni fellépést mindenkinek el kell ítélnie, és az országban be kell tartani a demokratikus elveket, tiszteletben kell tartani az alkotmányos rendet.

Békés ellenállás?

Zelaya Costa Ricából békés ellenállásra bíztatta a hondurasi lakosságot. Arra kérte őket, hogy ne ismerjenek el semmiféle, a hatalmat bitorló kormányzatot. A térség országait arra kérte, hogy álljanak ki a demokrácia és a törvényesség mellett Hondurasban, és külön felkérte erre az Egyesült Államokat.

Forrás: Google Maps

Costa Rica kormánya közölte, hogy Zelaya "vendégként" tartózkodik az országban. Giannina Del Vecchio belbiztonsági miniszter elmondta, hogy a politikus "tökéletes állapotban van". Az őt szállító katonai repülőgép és utasai távoztak Costa Ricából.

Hondurasban állítólag letartóztatásokra készülnek

Tegucigalpában, Honduras fővárosában több ezren gyűltek össze vasárnap az elnöki rezidencia körül, amelyet erős katonai alakulat őriz. A megmozdulás békésen zajlott, a résztvevők hétfőre általános sztrájkot hirdettek - írta az MTI. A BBC szerint ugyanakkor a tüntetők köveket dobáltak a könnygázt használó rendfenntartó erőkre, amelyek feloszlatni próbálták a demonstrációt.

Az emberi jogok hondurasi bizottságának az elnöke, Andrés Pavón azt állította, hogy az országot militarizálják, és parancs van több társadalmi vezető letartóztatására.

A hondurasi rádiók adását hét órától megszakították, egy ideig csak helyi népzenét sugároztak, majd visszatértek a rendes műsorhoz. Időről időre felszólítják a lakosságot, hogy maradjon otthon, és várja meg a hatóságok tájékoztatását.

Több ciklust akart Zelaya

Az előzményekhez tartozik, hogy Zelaya vasárnapra népszavazás írt ki arról, hogy hívjanak-e össze alkotmányozó nemzetgyűlést, amely az alkotmányt megváltozatva lehetővé tenné, hogy egy elnök ne csak egy cikluson át tölthesse be az államfői posztot.

A népszavazást a parlament, a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb választási bíróság is előre érvénytelennek minősítette. Az ellenzék bohózatnak tartja az elképzelést.

Az elnök szerdán leváltotta Romeo Vásquez vezérkari főnököt, mert az nem állt mellé a kezdeményezésben, a legfelsőbb bíróság viszont érvénytelenítette az elnöki döntést, és arra kötelezte az államfőt, hogy állítsa vissza tisztébe a parancsnokot. Az elnököt a szavazóhelyiségek megnyitása előtt két órával tartóztatta le a hadsereg. A legközelebbi elnökválasztás november 29-én lenne esedékes.

A hondurasi legfelsőbb bíróság azt állította egy friss nyilatkozatában, hogy a katonák a bíróság utasítására jártak el az elnök ellen, aki a bírók szerint törvénytelen népszavazást szervezett. A hadsereg "a törvényesség védelmében lépett föl" a rádióban beolvasott közlemény szerint.

Chávez is megszólalt

Államcsínynek minősítette, és elítélte a történteket Hugo Chávez baloldali venezuelai elnök, aki felszólította Barack Obama amerikai elnököt, hogy nyilatkozzék az ügyről.

Forrás: AFP

Elnöki utasításra egyébként készültségbe helyezték vasárnap a venezuelai hadsereget, miután olyan hír érkezett Hondurasból, hogy ott katonák bántalmazták Venezuela nagykövetét.

Hugo Chávez venezuelai elnök a televízióban kijelentette, hogy akár katonai válasz is lehet a vége, ha a venezuelai nagykövetet vagy a képviseletet megtámadták, miközben a hondurasi katonaság száműzetésbe kényszerítette az ország elnökét.

Regionális tanácskozások

José Miguel Insulza, az Amerikai Államok Szervezetének főtitkára összehívta a szervezet állandó tanácsát a helyzet megvitatására. Az Európai Unió elítélte Zelaya letartóztatását, és követelte az azonnali szabadon bocsátását és az alkotmányos rend helyreállítását.

A közép-amerikai elnökök még vasárnap este csúcstalálkozót tartanak Managuában a hondurasi válság és a teendők megvitatására.