Haríri alakíthat kormányt Libanonban

Vágólapra másolva!
Szaad Harírit, a parlamenti többség vezetőjét bízta meg kormányalakítással szombaton Michel Szulejman libanoni elnök.
Vágólapra másolva!

A hónap elején rendezett libanoni parlamenti választásokon a nyugati országok támogatását élvező, Szíria-ellenes kormánykoalíció legyőzte az Irán és Szíria által támogatott Hezbollah szervezetet és szövetségeseit.

Haríri szombati nyilatkozata szerint nemzeti egységkormány létrehozására törekszik, be akarja vonni a kormányzásba a Szíriával szoros szövetségben lévő, nagy hatalmú síita riválisait is. Így akarja stabilizálja Libanon belpolitikai helyzetét, tekintettel arra, hogy tavaly csaknem újabb polgárháború kirobbanására vezettek a szunnita-síita ellentétek, és azóta is feszült a helyzet a két közösség pártjai és politikusai között. A legfőbb problémának az látszik jelenleg, hogy az Egyesült Államok által terrorszervezetként megbélyegzett Hezbollah és szövetségesei vétójogot követelnek maguknak az új egységkormányban - akárcsak korábban -, ennek megadására azonban nem hajlik a kijelölt kormányfő.

Haríri fő külső támogatói a nyugati országok, köztük az Egyesült Államok, de kap támogatást Szaúd-Arábiától is. A kormányalakítással megbízott Szaad Haríri apja, Rafik Haríri ellen gyilkos merényletet követtek el 2005-ben. Az eset a polgárháború (1975-1990) óta legsúlyosabb válságába sodorta a közel-keleti államot. Szaad Haríri gyakran hangoztatja, hogy igazságot akar szolgáltatni apjának és más Szíria-ellenes politikusoknak, akiket 2005 óta megöltek Libanonban. Korábban többször is megnevezte Damaszkuszt e politikai gyilkosságok kezdeményezőjeként. Egy idő óta azonban visszafogta Szíria-ellenes retorikáját, különösen azóta, hogy létrejött az ügy kivizsgálására hivatott nemzetközi törvényszék.