Végleg letette a fegyvert Észak-Írország egyik terrorcsoportja

Vágólapra másolva!
Valószínűleg nem harcol többé az északírek egyik fő fegyveres csoportja, a protestáns Ulster Önkéntes Erő (UVF). Az északír békefolyamat miatt az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) már 2005-ben leszerelt, ezért sok kritika érte az ezzel megkéső UVF-et.
Vágólapra másolva!

Beszolgáltatta fegyvereit az Ulsteri Önkéntes Erő (UVF) elnevezésű észak-írországi protestáns félkatonai szervezet - közölte a csoport szombaton. Az UVF azért küzdött, hogy Észak-Írország a brit korona fennhatósága alatt maradjon.

Az Egyesült Királyságból való kiválásért harcoló Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) már 2005-ben letette a fegyvert, és ezért az UVF-re nagy nyomás nehezedett, hogy ugyanezt megtegye. Az UVF június közepén jelentette be, hogy leteszi a fegyvert.

A két szemben álló táborhoz tartozó félkatonai csoportok mintegy 35 éven át vívtak egymással - több ezer halálos áldozatot követelő - fegyveres harcot. A tartományban két éve hivatalosan is béke honol. A rendezési folyamat legfőbb eddigi eredményeként - korábban teljesen elképzelhetetlennek tartott koalíciót alkotva - együtt kormányozzák Észak-Írországot a többségi protestáns és a kisebbségi katolikus közösség radikális pártjai.