Kiengedik Brüsszelbe az erőszakos román képviselőt

Vágólapra másolva!
Megengedte a bíróság Gigi Becali román politikusnak, hogy elhagyja az országot, és Brüsszelbe utazzon átvenni európai parlamenti képviselői helyét. Becali ellen bűnvádi eljárás folyik, mert nemrégen verőlegényeket alkalmazott, hogy visszaszerezze ellopott autóját. A politikus a szélsőséges Nagy-Románia Párt listájáról jutott ki Brüsszelbe.
Vágólapra másolva!

Kiutazhat Romániából Gigi Becali európai parlamenti képviselő, miután az illetékes bukaresti bíróság úgy határozott, hogy az ügyészségi eljárás alatt álló üzletember elhagyhatja az országot. Becali ellen azt követően indult bűnvádi eljárás, hogy az év elején verőlegények segítségével szerezte vissza ellopott autóját. Az eljárás miatti utazási korlátozás feloldását azért kérte a szélsőséges Nagy-Románia Párt (PRM) színeiben EP-mandátumot nyert Becali, hogy Brüsszelben átvehesse EP-képviselői mandátumát.

Az ügy miatt a politikus április 3. és 17. között előzetes letartóztatásban is volt. Megfigyelők szerint letartóztatása jelentősen hozzájárult a PRM sikeres választási szerepléséhez, a választók egy része ugyanis áldozatnak tekintette az ügyben.

A Corneliu Vadim Tudor vezette PRM a korábbi választásokon nem érte el az ötszázalékos parlamenti küszöböt, a júniusi EP-választáson viszont majdnem 9 százalékos támogatottságra tett szert, és összesen három jelöltet küldhet a brüsszeli törvényhozói testületbe. Vadim Tudor a fogdában ajánlotta fel Becalinak a PRM lista második helyét. Az üzletember akkor még saját pártjának, a parlamenten kívüli Új Generációnak (PNG) volt az elnöke.

Becali többször kérte már, hogy oldják fel az utazási korlátozást. Legutóbb a múlt héten utasították el újabb kérését, de az üzletember jogi képviselője azt mondta, védence addig fordul majd a bírósághoz újabb és újabb megkereséssel, amíg igazat nem adnak neki.

A Steaua futballklub tulajdonosaként ismertté vált üzletember kitartása gyümölcsözőnek bizonyult. A bukaresti törvényszék pénteken felülbírálta a román főváros egyik kerületi bíróságának döntését, és úgy határozott, hogy Becalinak engedélyezik a kiutazást Romániából.