Amikor nem énekelt: botrányok sora tarkította Michael Jackson utolsó éveit

Vágólapra másolva!
Bár zsenialitását soha nem vonta kétségbe senki, az utóbbi években Michael Jackson nem zenei képességével, inkább botrányos magánéletével csinált helyet magának a médiában. A popsztár énekesből valóságos botrányhőssé vált az évek alatt: összeszedtük, mennyi különféle meghökkentő ügyben bukkant fel a neve a színpadon kívül.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, halála állította vissza Michael Jackson imidzsének korábbi fényét, amelyet az elmúlt években totálisan megtépáztak a popénekes magánéleti botrányai és bírósági ügyei. A sztár éveken át hiába próbálta maga mögött hagyni a pedofília vádja miatt ráragadt negatív képet, halála után azonban újra a pop királyaként tűnt fel a BBC és a CNN rá emlékező műsoraiban.

Jacko életét - popsztárhoz méltóan - azonban már a kezdetektől kísérték pereskedések és botrányok. Zenei karrierje során például már 1965-ben perelte első kiadója, akit még a The Jacksons Five együttes tagjaként hagyott el egy jobb üzletért. Magánéleti botrányai pedig akkor kezdődtek, amikor az afroamerikai énekes plasztikai műtétek és rejtélyes átalakulások során elkezdett tökéletesen megváltozni, bőre pedig fehéredésnek indult. Utóbbiról egy 1991-es interjúban azt vallotta, hogy egy betegség, bőr-rendellenesség pusztítja a bőrében lévő pigmenteket. Innentől kezdve aztán egymást érték az énekes botrányos ügyei.

Botrány 01 - az első pedofilvád

Jackson több évtizednyi szólókarrier és világrengető zenei siker után 1993-ban került először pedofilbotrány középpontjába, amikor egy 11 éves fiú, Jordan Chandler és családja a gyerek molesztálásával vádolta meg. Az énekes mindvégig tagadta a vádakat, de az ügy miatt rengeteg kellemetlen helyzetbe került, egy távol-keleti turnéja alatt a Los Angeles-i rendőrség például távollétében kutatta át házát. A vádak annyira megterhelték az idegeit, hogy gyógyszerekhez - és valószínűleg kábítószerhez - nyúlt. Végül peren kívül egyezett meg a fiú szüleivel, és körülbelül 20 millió dollárt fizetett a családnak, hogy elálljanak a bírósági tárgyalástól.

Botrány 02 - az első válás

Michael Jackson a pedofilbotrány után nem sokkal házasságot kötött Lisa Marie Presley-vel, Elvis Presley lányával - egyesek szerint pusztán azért, hogy ezzel is megpróbálja rendbe hozni lejáratott imidzsét. A házasság azonban nem tartott sokáig, 19 hónappal később elvált a feleségétől, állítólag baráti kapcsolatban maradtak. Ekkor még nem teljesen billent le a korona a fejéről, 1995-ben új albumával még óriási sikert aratott.

Botrány 03 - második válás és gyerekek

1997-ben újra nősült, feleségül vett egy Debbi Rowe nevű ápolót, akitől két gyermeke is született. Elsőszülött fiúgyermekét Prince Michaelnek, a második gyereket, egy kislányt pedig Paris Michael Katherine-nek nevezték el. Jackson azonban második feleségével sem bírta 2 évnél tovább, 1999-ben tőle is elvált. A válás végén a gyerekek Jacksonnál maradtak, miután az énekes több millió dollárt fizetett ex-nejének, hogy az lemondjon a gyerekekről az ő javára.

Botrány 04 - védőnők harca a gyerekekért

Michael Jacksont a kaliforniai Santa Barbara megyei szociális munkások és védőnők is perrel fenyegették meg, mivel az énekes nem engedte őket a gyerekei közelébe. A Gyerekjóléti Szolgálat ügyvédei a Fiatalkorúak Bíróságára akarták idézni az énekest, hogy ezzel kényszerítsék ki a találkozót a szociális munkások és a sztár gyerekei között.

Botrány 05 - erkélyről kilógatott kisgyerek

2002-ben megszületett Jackson harmadik gyereke, akinek az anyjáról semmit nem lehetett tudni, csak azt, hogy gyereke mesterséges megtermékenyítéssel fogant. Jackson a fiút 11 hónapos korában fél kézzel kilógatta egy berlini hotel erkélyéről, 4 emelet magasságból, ezzel óriási felháborodást váltva ki. Ugyanabben az évben egy televíziós műsorban beismerte, hogy kisgyerekeket visz az ágyába, akikkel együtt alszik. Ő ebben semmi kivetnivalót nem talált.

Botrány 06 - újabb pedofilvádak

2003-ban a rendőrség házkutatást tartott Jackson Neverland (Sohaország) Ranch nevű birtokán, amely Pán Péter történetéből kapta a nevét, és arra a mesebeli helyre utal, ahol a gyerekek sose nőnek fel. A kifejezetten gyerekeknek kialakított birtokon vidámpark és állatkert is volt. Az itt tartott házkutatás után nem sokkal az énekest ismét gyerekek zaklatásával és molesztálásával vádolták meg, és még ebben az évben le is tartóztatták egy 14 éves fiú, Garvin Arvizo molesztálásáért. A gyerek gyakran megfordult Jackson Neverland Ranchen, és többször ott is aludt, saját bevallása szerint az énekes ágyában.

Botrány 07 - az ex-feleség visszaköveteli a gyerekeket

Egy héttel azután, hogy Michael Jacksont gyerekek szexuális molesztálásával vádolták meg, volt felesége, Debbie Rowe is beperelte. A volt feleség azt kérte a bíróságtól, hogy ne a popsztárnál, hanem nála helyezzék el közös gyerekeiket, az akkor hatéves Prince Michaelt és az ötéves Parist. Debbie Rowe azzal érvelt, hogy a pedofilborány megmutatta, Michael Jackson nem alkalmas a gyerekek nevelésére.

Botrány 08 - per a családi relikviákért

Jackson a második pedofilvád idején már egyre rosszabb anyagi körülmények közé került, így nem volt meglepő, hogy beperelt egy férfit, aki az énekes családi relikviáinak elárverezéséből próbált meggazdagodni. A Los Angeles-i bíróság ebben az ügyben igazat is adott Jacksonnak, és kimondta, hogy Henry V. Vaccaro nem jogosult a Jackson családhoz tartozó személyes tárgyakat árusítására. A férfi néhány aranyszállal átszőtt fellépőruhát, pénzügyi bizonylatokat, személyes levéleket és Jacko által nyert díjakat is árult, azokból állítólag 1,4 millió dollárt szedett össze.

Botrány 09 - durva vallomások és felmentés

A pedofíliával vádolt Jackson legnagyobb pere végül 2005-ben zajlott le, abban különböző tanúk rendkívül súlyos vádakkal illették az énekest. Annak a kisfiúnak az öccse, akit a vád szerint Jackson molesztált, azt vallotta, hogy látta, amint az énekes egy ágyban fekszik a gyerekkel. A kis tanú szerint eközben Jackson egyik keze a fiú alsónadrágjában, a másik pedig a sajátjában volt.

A Neverland Ranch birtok egyik biztonsági őre azt vallotta, hogy látta, amint Jackson orális szexet létesít egy fiúval. A védelem ugyanakkor azt állította, hogy a gyerekek családja csak pénzt akar kikényszeríteni Jacksontól az alaptalan vádakkal. A bíróság végül minden vádpontban ártatlannak mondta ki az énekest.

Botrány 10 - elmaradó tartásdíj

Miután a pedofilvádtól megszabadult, újra ex-felesége kezdte pénzért perelni az énekest. Debbie Rowe azt állította, hogy Jackson nem fizette ki neki azt a tartásdíjat, amelyben 1999-es válásukkor egyeztek meg. Rowe összesen 245 ezer dollárt követelt az énekestől, amit elsősorban a másik, még mindig folyamatban lévő, a gyerekeik felügyeleti jogáért folyó per finanszírozására akart fordítani.

Botrány 11 - adósságot követelő üzlettárs

2006-ban az énekesnek egy másik perrel is szembe kellett néznie: egykori üzlettársa, Marc Schaffel ugyanis 3,8 millió dollárt követelt tőle korábbi állítólagos tartozásai miatt. Schaffel azt állította, hogy Jackson kölcsönkérte tőle a pénzt, de aztán "elfelejtette" visszaadni. Schaffel a bíróságon azt is elmondta, hogy Jackson rajta keresztül próbált meg törvénytelenül örökbe fogadni két dél-amerikai kisgyereket. "Jackson közel háromszázezer dollárt fizetett azért, hogy minél hamarabb kerítsek neki egy olyan brazil családot, amelyik hajlandó odaadni neki a gyerekeit" - állította Schaffel az egyik meghallgatáson.

Botrány 12 - újabb aukciók, nagy tételben

Egy a Jackson család tárgyait elárverezni próbáló céggel majdnem újabb perbe kezdett az énekes, de meglepetésre már az első tárgyaláson bejelentették, hogy a felek peren kívül egyezségre jutottak. Az Universal Express cég egy-két személyes tárgyat kivett az árverezésre kerülő áruk közül, így az aukciót meg lehetett tartani. Az egyébként csomagszállítással és logisztikával foglalkozó Universal Express a közel 20 ezer, eredetileg a Jackson család tulajdonába tartozó személyes tárgyat még attól a Henry Vacarótól szerezte meg, aki korábban Jacksonék egykori munkatársa volt, és egy csődeljárás során kebelezte be a neves család ereklyéit.

A Universal Express ügyvezetője, Richard Altomare korábban azt nyilatkozta a New York Postnak, hogy ha Jackson erőlteti a pereskedést, akkor kiállítja és licit alá teszi a 2005-ös gyermekmolesztálási ügyben bemutatott Jacko-festményeket, amelyeken az énekes meztelen gyermekeket, kisfiúkat örökített meg. A cég azzal is fenyegetett, hogy Jackson fehérítő kenőcseiből, szexuális segédeszközeiből és a molesztálási ügy tárgyalásairól készült felvételekből is árverésre bocsát néhányat.

Botrány 13 - óriási adósság, elúszó birtok

A kaliforniai hatóságok 2006-ban elrendelték a Neverland Ranch birtok bezárását, mivel Jackson nem fizette ki alkalmazottai járandóságát, és nem gondoskodott a hely megfelelő biztosításáról sem. Az énekes akkor már három éve, gyermekmolesztálási ügye óta be sem tette a lábát a birtokra, de ennek ellenére mindent elkövetett, hogy azt ne veszítse el csaknem 25 millió dolláros adóssága miatt. Ügyvédje végül 2008 márciusában jelentette be, hogy sikerült bizalmas megállapodást kötniük a Fortress Investment Group nevű befektetési csoporttal, amelynek a tagjai kijelentették, hogy meg fogják tartani a ranch tulajdonjogát. "Neverland és Michael Jackson is jól van" - jelentette ki ekkor az ügyvéd.

Menekülés Amerikából, út az iszlámba

Jackson folyamatos botrányai, és főleg a 2005-ös pedofilügy miatt tartósan elhagyta Amerikát, és a Közel-Keleten, Bahreinben talált menedéket. Egy ideig jó kapcsolatot ápolt vendéglátóival, a bahreini királyi családdal, sőt, azt is bejelentette, hogy egy bahreini kiadóval fog új albumot csinálni.

2007-ben tért vissza Amerikába, ahol az utóbbi időben új koncertekre készült, új dalokon dolgozott. Az arab világban töltött ideje azonban nem múlt el nyomtalanul, 2008 végén muzulmán hitre tért.

Egészségi állapotáról ellentmondásosan nyilatkoztak ismerősei, csütörtök éjjel a CNN és a BBC által megszólaltatott barátok egy része azt állította, hogy teljesen jó egészségnek örvendett, míg mások szerint voltak problémái. Utóbbira utal, hogy életrajzírója, Stacy Brown már 2005 végén azt mondta róla, hamarosan elkerülhetetlenül kiég. Brown 4 éve azt mondta, meglepné, ha Jackson még 10 múlva is életben lenne, mivel a molesztálási botrány óta egyre gyengébb és betegebb, leépült és durván le is fogyott.