Vágólapra másolva!
Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök egyre több szexuális jellegű botrány főszereplőjévé válik, de ebbe eddig csak házassága bukott bele. Az olaszok zömét nem zavarják a magánéleti zűrök, Berlusconi pedig - befolyása révén - meg tudja fékezni a róla szóló hírek terjedését.
Vágólapra másolva!

"Sohasem fizettem meg nőt. Sohasem értettem, hogyan lehetséges szexuális kielégülés a hódítás öröme nélkül" - nyilatkozta Silvio Berlusconi az (ő tulajdonában álló) Chi című olasz hetilapban szerdán megjelent interjúban. Az olasz miniszterelnök az után nyilatkozta ezt, hogy több eszkortlány és modell is azt állította, Berlusconi szabályos orgiákat rendezett szardíniai birtokán, a Villa Certosán.

Az olasz hatóságok nyomozást is indítottak öt parti ügyében prostitúció és drogfogyasztás gyanújával, és eddig 19 lányt hallgattak ki. Őket állítólag egy olasz üzletember bérelte fel, hogy vegyenek részt a partikon.

Patrizia D'Addario, egy telefonon hívható eszkortlány a botrány egyik főszereplője. D'Addario állítólag jelen volt több Berlusconi-partin is, és egy éjszakát az olasz kormányfővel töltött. A 72 éves Berlusconi mindent tagad, és a nőt azzal vádolja, hogy kitalálta az egész történetet, amely része egy lejáratási tervnek.

Giampaolo Tarantini, egy délolasz üzletember már elismerte, hogy ő szervezte be a lányokat a Berlusconi-partikra, hogy ezzel jó benyomást tegyen a kormányfőre. Elnézést kért, hogy ezzel botrányt robbantott ki, és kijelentette, hogy a miniszterelnök nem tudott róla, hogy a lányok pénzt kaptak azért, hogy részt vegyenek a szardíniai kicsapongásokban.

A 42 éves D'Addario még a múlt héten nyilatkozta a Corriere della Sera című olasz lapnak, hogy egy olasz üzletember 1000 eurót fizetett neki, hogy más fiatal lányokkal együtt részt vegyen egy vacsorán Berlusconi római rezidenciáján, a Palazzo Grazioliban. Egy másik résztvevő, Barbara Montereale szerint D'Addario azt is elárulta neki, hogy lefeküdt a kormányfővel. D'Addario kitért az erre irányuló kérdések elől, viszont állítja, hogy videofelvétele van arról, hogy ő Berlusconi hálószobájában tartózkodik.

Berlusconi azzal hárította el a gyanút, hogy szerinte "van valaki, aki D'Addario kisasszonynak nagyon részletes és nagyon jól megfizetett utasításokat adott". Az olasz ANSA hírügynökségnek D'Addario tagadta, hogy lefizették volna azért, hogy botrányt keltsen. Montereale autóját csütörtökön felgyújtották, D'Addoriót pedig még májusban kirabolták. Mindketten arra gyanakodnak, hogy a felvételek miatt váltak célponttá.

Szerdán azt is felajánlotta D'Addario a miniszterelnöknek az Oggi magazinban, hogy indítson pert ellene, ha szerinte hamis állításokat közölt. "Berlusconi hazudik. Ha van bizonyítéka arra, amit állít, akkor az igazságügyi hatóságokhoz kéne fordulnia" - mondta az eszkortlány, hozzátéve: "máskülönben kussoljon" a kormányfő.

Az ifjú Noemi emlékezetes szülinapja

A botránysorozat nyitánya egy most már 19 éves modellhez fűződik. Veronica Lario, Berlusconi felesége úgy döntött, elválik férjétől, miután napvilágra került, hogy Silvio mennyire megkedvelt egy fiatal olasz lányt. Berlusconi részt vett az akkor épp a 18. évét betöltő Noemi Letizia modell születésnapi partiján, és drága ajándékokkal kedveskedett neki. Utóbb azzal védekezett, hogy Letizia csak egy régi politikus ismerősének a lánya. Lario erre azt válaszolta, hogy nem élhet olyan emberrel, aki "kiskorúakkal érintkezik".

ForrA!s: AFP
Noemi Letizia, Berlusconi fiatal ismerőse

Az olasz lapok félrelépésről kezdtek cikkezni, és Veronica Lario, a kormányfő felesége beadta a válókeresetet. A válásról Berlusconi azt nyilatkozta a Chinek, hogy "szomorúan, de higgadtan" veszi tudomásul az asszony döntését. "Ez egy nagyon fájdalmas seb volt. Nem tudom, hogy az idő képes lesz-e begyógyítani a sebet" - nyilatkozta a magazinnak.

Fotók a smaragd-parti partiról

A spanyol El País című lap közben nyilvánosságra hozott öt fényképet, amelyek Berlusconi szardíniai nyaralójában, a gazdagok által kedvelt Smaragd-parton készültek. A partin jelen volt Mírek Topolánek volt cseh miniszterelnök is - méghozzá a fotók tanúsága szerint ruhátlanul - írja a brit Telegraph.

Berlusconi közben elérte, hogy magánélete védelmére hivatkozva olasz lapok ne publikálhassák a fotókat, sőt még a fotósra is rászálltak az olasz hatóságok (házkutatást tartottak nála, és eljárást kezdeményezett az ügyészség a magánélethez való jog megsértése miatt). A brit Telegraph szerint a 2006 és 2009 közötti orgiákról készült mintegy 5000 fotó sorsa bizonytalanná vált: egy olasz bíróság elrendelte az elkobzásukat. A helyzet azonban nem ennyire tiszta, a fotós Antonello Zappadu eladta a képeket egy kolumbiai fotóügynökségnek, így nehéz lesz az olasz hatóságoknak megszerezniük őket.

Berlusconit szeretik, hisz övé a fél média

Berlusconi a sorozatos botrányok ellenére is népszerű politikus Olaszországban, a CNN szerint még mindig 60 százalék fölötti a népszerűsége. Pártja, a Szabadság Párt jó eredményeket ért el a június eleji EP- és helyhatósági választásokon, és majdnem 8 százalékkal megverte az ellenzéki Demokrata Pártot is. (Az európai EP-választások eredményeiről itt olvashat!)

ForrA!s: EPA
Berlusconi joggal magabiztos - szereti a népe

Ha Berlusconi most lemondana posztjáról, az olaszok nagy többsége nem tudná, hogy miért - írja a Times. Ennek oka az, hogy rengeteg olasz a televízióból szerzi napi híreit, és a tévét Berlusconi médiabirodalma uralja, továbbá a közszolgálati RAI csatornára is befolyással van mint kormányfő. Az általa nem befolyásolt médiumok viszont folyamatosan hozzák le a friss híreket a botrányról, de a BBC szerint így sincs igazán széles körű megbotránkozás Olaszországban.

A Times szerint a RAI állami tévécsatorna hozzáállása a legfurcsább. Ugyanis amikor D'Addorio elmondta a Corriere della Serának a múlt héten, hogy video- és hangfelvétel is készült arról a bizonyos éjszakáról, a RAI igencsak szűkszavúan közölte a hírt. A RAI-ban ráadásul "szemét csalás"-nak minősítették D'Addorio ügyködését, és csak a leghomályosabb bizonyítékokat mutatta be "a partikról, amelyeken lányok is részt vettek". A csatorna fő beszállító hírügynöksége, a TG1 is alig-alig foglalkozik a botránnyal, és ha igen, akkor is csak a hírfolyam alján.

Berlusconi ellen eközben eljárás folyik amiatt is, hogy hivatali repülőgépén szállított szardíniai villájához vendégeket, egy flamencotáncost és egy ismert énekest is. De hát a BBC szerint az olaszok engedékenyek vele szemben: Olaszországban rengeteg ember így is felnéz rá, a hatalmára, a gazdagságára és persze arra, hogy van esélye ilyen gyönyörű nőkkel körülvenni magát. A Repubblica című római lapnak erre azt mondta a feleség: megdöbbentőnek tartja, hogy Olaszország "mindent megenged és mindent elnéz császárának". Berlusconi viszont olyan akar maradni, amilyen most: "Nem fogok megváltozni. Az olaszok olyannak akarnak, amilyen vagyok, a népszerűségem 61 százalékos."