Kihagyta Ahmadinezsad partiját az iráni képviselők egyharmada

Vágólapra másolva!
Nem ment el Máhmúd Ahmadinezsad vitatott körülmények között újraválasztott iráni elnök győzelmi partijára több mint száz meghívott képviselő. Eközben az elnök legfőbb riválisa szerint a hatóságok letartóztattak 70 olyan akadémikust, akik találkoztak vele. Teheránban legutóbb szerda este próbáltak tüntetést szervezni, ám a hatóságok hamar feloszlatták.
Vágólapra másolva!

Több mint száz iráni parlamenti képviselő nem ment el Máhmúd Ahmadinezsad iráni elnök szerda esti választási győzelmi partijára - jelentette a BBC.

Az ünnepségre mind a 290 képviselőt meghívták, ám csak 185-en mentek el. A maradék 105 távolmaradással tüntetett. 50 reformista képviselőre eleve nem számítottak, de az, hogy végül ilyen sokan távol maradtak, azt jelzi, hogy egyre mélyül az iráni vezetésben húzódó, a vitatott elnökválasztással, illetve az azt követő tüntetésekkel kapcsolatos ellentét.

Csütörtökön az iráni elnök figyelmeztette az USA-t, hogy ne avatkozzon be Irán belügyeibe. Barack Obama kedden ítélte el a tüntetők elleni igazságtalan erőszakot.

Eközben Mir Hoszein al-Múszavi, Ahmadinezsad legfőbb riválisa az elnökválasztáson, azt közölte honlapján, hogy a hatóságok 70 akadémikust vettek őrizetbe, akik előzőleg találkoztak vele. Múszavi és hívei vitatják a választási eredmény hitelességét, és azt állítják, hogy a hatóságok elcsalták az eredményt.

Az elégedetlenek tüntetéseket szerveztek, amelyeket egyre kíméletlenebbül vertek szét a hatóságok. A becslések szerint a június 12-i választás óta több száz tüntetőt és ellenzékit vettek őrizetbe, 17-en meghaltak az utcai összecsapásokban. Legutóbb szerda este próbáltak tüntetést szervezni a tilalom ellenére, a tömeget könnygázzal, gumibotokkal és levegőbe leadott lövésekkel oszlatták fel. (Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.)