Véres összecsapásokba torkollott a szerdai tüntetés Teheránban

Vágólapra másolva!
Ismét tüntetni próbáltak Teheránban az iráni ellenzékiek, de a rendőrség és a milicisták erőszakkal vérbe fojtották a demonstrációt. Egy szemtanú szerint botokkal verték össze az embereket, mások szerint könnygázgránátokat vetettek be, és a levegőbe lövöldöztek a rendfenntartók. Az ellenzéki jelöltek ismét lefújták korábban bejelentett megmozdulásukat.
Vágólapra másolva!

Összecsaptak a rohamrendőrök a tüntetések betiltására fittyet hányó tömeggel a teheráni parlament előtt szerdán délután - írja a BBC. Szemtanúk szerint az iráni törvényhozás épületénél, a teheráni Baharestan téren a gumibotokkal és husángokkal felfegyverkezett rohamrendőrök valósággal szétverték a tömeget, sokan megsérültek. Az MTI információi szerint a téren több száz tüntető gyűlt össze, akikre rendőrök ezrei támadtak rá.

A CNN-nek nyilatkozó egyik szemtanú szerint a fekete ruhás rendőrök mindenkit megállítottak, aki a Baharestan tér felé tartott, még a buszokról is leszállították az embereket. A szemtanú szerint ötszáz, botokkal felfegyverzett férfi jött ki egy mecsetből, és ütni kezdték az embereket. Egy nőt olyan kegyetlenül megvertek, hogy teljesen vérben úszott - állította.

"Vártak ránk" - mondta a helyszínről nyilatkozó szemtanú, aki telefonos interjút adott a CNN-nek. "Mindegyiknek fegyvere volt és rohamrendőri egyenruhát viselt. Olyan volt az egész, mint egy egércsapda" - tette hozzá.

A szemtanú azt állította, hogy rengeteg embert látott törött karral, törött lábakkal, betört fejjel. "Mindent vér borított és könnygáz borított, mint ha háborúban lennénk" - nyilatkozta, hozzátéve, hogy a biztonságiak a nőket is válogatás nélkül verték. Mivel az Iráni hatóságok szigorú korlátozásokat vezettek be a külföldi média tudósításai ellen, a források beszámolóit jelenleg lehetetlen hitelt érdemlően igazolni.

Az AP hírügynökségnek egy másik szemtanú azt mondta, hogy a rendőrök könnygázt lőttek a tömegbe, és a levegőbe lövöldöztek, hogy eloszlassák a tömeget. Néhány tüntető szembeszállt a rendőrökkel, de a többség egy 2 kilométerrel távolabbi térre húzódott vissza.

Az egyik videómegosztóra feltöltött, állítólag szerdán készült felvétel szerint a rohamrendőrök gumibottal ütötték az embereket, egy másik felvételen pedig egy súlyosan sebesült, magatehetetlen férfi látható vérbefagyva, illetve lövések hangja hallatszik.

Videó a szerdai tüntetésekről

A június 12-i választásokon vesztes ellenzéki jelöltek, Mir Husszein Múszavi és Mehdi Karrúbi szerdán bejelentették, lefújják a holnapi napra meghirdetett demonstrációt, amelyen eredetileg az elmúlt napok zavargásainak áldozatairól emlékeztek volna meg. A megmozdulást korábban a belügyminisztérium betiltotta. A szintén vesztes konzervatív jelölt, Mohszen Rezai konzervatív elnökjelölt pedig váratlanul visszavonta a választási csalások miatti panaszát.

A választáson a hivatalos eredmények szerint mintegy kétharmados többséget - 63 százalékot - szerzett Máhmúd Ahmadinezsad elnök, azonban számos jel utal tömeges választási csalásra. Az eredmények nyilvánosságra hozása után Iránban harminc éve nem látott tiltakozássorozat kezdődött, a rendőrség, a Baszídzs milícia és a tüntetők közti összecsapásoknak számos halálos áldozata van. Az Iránból érkező információk megerősítése szinte lehetetlen, mivel a hatóságok erősen korlátozzák a külföldi újságírók mozgását, és megtiltották nekik az ellenzéki tüntetéseken való részvételt.