Megmentenék az ólommérgezett koszovói romákat

Vágólapra másolva!
Intézkedést követel a Human Rights Watch emberjogi szervezet koszovói romák védelmében, akik ólomtól szennyezett menekülttáborokban élnek. A mintegy 670 roma már tíz éve él a táborokban, a gyerekek közül többen fogyatékosok.
Vágólapra másolva!

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet felszólította a koszovói hatóságokat, hogy azonnal telepítsenek át egészséges környezetbe 670 roma menekültet azokból az észak-koszovói táborokból, amelyek ólomtól szennyezettek.

A táborokba még az ENSZ telepített romákat 1999-ben, a NATO bombázásai után, azzal az elgondolással, hogy átmenetileg lakjanak ott, amíg megfelelő elhelyezést találnak nekik, de mintegy 670 roma még mindig ezen a helyen él.

A táborok közelében van egy régi ólombánya, és emiatt az egész környék erősen ólomszennyezett. Az ENSZ, illetve annak szakosított szerve, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálatot végzett a helyszínen, és megállapította, hogy a táborokban élő gyerekek közül többen testi vagy szellemi fogyatékosok az ólomszennyezés miatt.

A HRW nyilatkozata szerint a koszovói hatóságoknak együtt kell működniük külföldi adományozókkal, hogy áttelepíthessék és orvosi ellátásban részesíthessék a táborok lakóit. "Roppant fontos, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió együttműködjék a koszovói hatóságokkal, köztük a szerbek által ellenőrzött helyhatóságokkal a válság megoldása végett" - hangsúlyozta szerdai nyilatkozatában Wanda Troszczynska-van Genderen, a HRW szakértője. Nehezíti azonban a helyzet megoldását, hogy a táborok a koszovói szerbek ellenőrzése alatt álló területen vannak, és a szerbek nem ismerik el a koszovói hatóságok fennhatóságát.