Csütörtökig lecsendesítették Teheránt

Vágólapra másolva!
A rendőrség és a kormányhoz hű baszídzs milícia megfékezte az iráni tüntetéshullámot, újabb gyülekezésnek nincs jele Teheránban a BBC szerint. Legközelebb csütörtökre hirdettek meg felvonulást, a kormányellenes tüntetők a szombati összecsapások áldozatait akarják gyászolni. Barack Obama amerikai elnök kedden először ítélte el élesen az iráni tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakot.
Vágólapra másolva!

Az iráni rendőrség és a Máhmúd Ahmadinezsad elnökhöz hű baszídzs milícia a jelek szerint megfékezte a teheráni tüntetéshullámot. A korábbi, több napos tömegtüntetések és összecsapások után az iráni főváros csendes - írja a BBC teheráni lakosokra hivatkozva. A tüntetések halálos áldozataira emlékező gyászfelvonulást csak csütörtökre hirdette meg az ellenzék a fővárosba.

Ali Hamenei, Irán legfőbb vezetője szerint az iráni hatóságok nem engednek az új választásokat követelő tüntetőknek. Hamanei, akit az állami tv idézett szerdán, úgy fogalmazott, hogy "sem a rendszer, sem a nép nem enged az erőszaknak". Az iráni külügyminisztérium pedig bejelentette, hogy nem adott engedélyt a csütörtökre tervezett tiltakozó gyűlésekre, melyeken megemlékeznének az elmúlt napok összecsapásainak halálos áldozatairól.

Barack Obama amerikai elnök kedden elítélte az "igazságtalan" erőszakot, amelyet a tüntetőkkel szemben alkalmaztak a hatóságok. Obama azután nyilatkozott Irán ügyében, hogy Teherán kiutasított két brit diplomatát, melyre válaszul Nagy-Britannia két iráni diplomatát utasított ki Londonból. Irán azzal vádolja az amerikai és a brit kormányokat, hogy belügyeibe avatkoznak, és megpróbálnak bizonytalanságot teremteni. Tiszteletben tartom Irán szuverenitását, ahol nyilvánvalóan tévesen gondolják, hogy a nyugat szítja a nyugtalanságot az országban - mondta Obama.

Ugyanakkor éles hangnemben ítélte el az iráni tüntetéseken történt hatósági visszaéléseket. "Az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség megdöbbenve és felháborodva figyelte az Iránban zajló sorozatos fenyegetéseket, erőszakot és bebörtönzéseket. A lehető legmélyebben elítélem ezeket az igazságtalan akciókat, és az amerikai néppel együtt gyászolok minden értelmetlenül meghalt embert" - fogalmazott. Az erős szavak ellenére azonban Obama nem fenyegetett szankciókkal, és más diplomáciai lépéseket sem helyezett kilátásba - írja a Los Angeles Times elemzője.

Szadek Mahszuli iráni belügyminiszter szerdán - a Farsz hírügynökség szerint - azt állította, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) pénzelte a tüntetőket. Mahszuli szerint sok tüntető kapcsolatban állt az Egyesült Államokkal, a CIA-val és egyes iráni emigráns ellenzéki fegyveres szervezettel. A tüntetők szerint pénzügyi segítséget kaptak tőlük. Az iráni kormány az elmúlt napokban többször is a tüntetők támogatásával vádolt meg több nyugati országot, akik ezt tagadták.

Az iráni kormány mellett álló Iran Daily című lap szerint négy focistának távoznia kellett az iráni válogatottból, mert nyíltan vállalták, hogy egyetértenek a kormányellenes tüntetőkkel. A múlt heti, Dél-Korea elleni válogatott meccsen az iráni csapat tagjai közül hatan zöld csuklószorítót viseltek, ezzel jelezve támogatásukat a tüntetők felé. A zöld Mir Hoszein Múszavi, a 12 nappal ezelőtti iráni választások vesztesének színe.

Kedden újabb újságírókat vettek őrizetbe, ezúttal Múszavi napilapjának 25 munkatársát. Közülük öt nőt még este szabadon engedtek - közölte a lap vezető szerkesztője. (A Zöld Szó című napilap röviddel az elnökválasztás előtt kapott működési engedélyt, amelyet szavazás utáni első napon azonnal visszavontak a hatóságok.) Az elmúlt napokban számos újságírót letartóztattak Iránban, és a külföldi tudósítók munkáját is korlátozzák.

Mohszen Rezai konzervatív elnökjelölt - a választás egyik vesztese - váratlanul visszavonta a választási csalások miatti panaszát. Arra hivatkozott, hogy a hatóságoknak kevés idejük van a történtek kivizsgálására - tartalmazza az a levél, amelyet szerdán az IRNA hivatalos hírügynökség idézett. A jelölt szerint az ország politikai, biztonsági és társadalmi helyzete érzékeny és döntő szakaszba jutott. Szerinte ez sokkal fontosabb, mint a választások.

Kedden az iráni Őrök Tanácsa kizárta annak lehetőségét, hogy az országban megismételjék a választásokat. Az ország vezető testületének szóvivője szerint "nem történt nagy mértékű csalás a választáson". Később azonban Ali Hamenei ajatollah, az ország legfőbb vezetője engedélyezte, hogy öt nappal meghosszabbítsák a választási visszaélésekkel kapcsolatos panaszok kivizsgálásának határidejét.

Múszavi támogatóival együtt választási csalással vádolja az iráni vezetést. A választáson a hivatalos eredmények szerint mintegy kétharmados többséget (63 százalékot) szerzett Máhmúd Ahmadinezsad elnök, azonban számos jel utal tömeges választási csalásra. Az eredmények nyilvánosságra hozása után Iránban harminc éve nem látott tiltakozássorozat kezdődött, a rendőrség, a baszídzs milícia és a tüntetők közti összecsapásoknak számos halálos áldozata van. Az Iránból érkező információk megerősítése szinte lehetetlen, mivel a hatóságok erősen korlátozzák a külföldi újságírók mozgását, és megtiltották nekik az ellenzéki tüntetéseken való részvételt.