Beszólt Balázs az Orbánt elítélő szlovák határozat miatt

Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlannak nevezte Balázs Péter külügyminiszter a szlovák parlament június 3-án elfogadott nyilatkozatát, amely elítélte több magyar politikus kijelentéseit. Balázs szerint a szlovák parlament állításával szemben nem igaz, hogy Magyarországon elterjedt volna a nacionalizmus. A külügyminiszter azt is furcsállotta, hogy a hazánkat bíráló nyilatkozatot a szlovákok elküldték más országoknak is.
Vágólapra másolva!

A szlovák parlament június 3-án elfogadott nyilatkozata olyan kitételeket tartalmazott, amelyek elfogadhatatlanok Magyarország számára- mondta az MTI-nek Balázs Péter külügyminiszter.

Balász szerint ez különösen azokra a megállapításokra vonatkozik, amelyek szerint mély aggodalomra ad okot "a nacionalizmus, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet szélsőséges megnövekedése a magyar társadalomban", illetve amely szerint "a Magyar Köztársaság néhány alkotmányos képviselőjének és politikusainak olcsó, demagóg és nacionalista felhívása aláássák a szlovákok és a magyarok békés együttélését".

Tény ezzel szemben - közölte Balázs -, hogy a magyarországi szélsőséges erőktől elhatárolódott a magyar kormányfő, az államelnök, a törvényhozás elnöke, csakúgy, mint a parlamenti pártok vezetői.

A tárca vezetője közölte: Magyarország még furcsábbnak tartja, hogy a szlovák külügyminisztérium éppen az Európai Tanács június 18-19-i ülése előtti napokban jegyzék kíséretében küldte el a nyilatkozatot a magyar-szlovák viszonyról az EU- és NATO- országok pozsonyi képviseleteinek.

"Ettől a kellemetlen incidenstől eltekintve, magyar részről valljuk, hogy a kapcsolataink új szakaszát a kölcsönös tisztelet, a barátság és az egymás elfogadásán alapuló együttműködés hivatott jellemezni" - fogalmazott Balázs.

A szlovák parlament június 3-i ülésén elfogadott nyilatkozatában ítélte el Orbán Viktor Fidesz-elnök és más magyar politikusok kijelentéseit. A Fidesz elnöke május végén Esztergomban egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával (MKP) közösen tartott választási nagygyűlésen úgy fogalmazott: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben.

A pozsonyi parlament nyilatkozat szerint Orbán Viktor és más magyar politikusok kijelentései "az etnikai elkülönítésre, a szomszédos országok függetlenségének tagadására, valamint a Szlovák Köztársaság területi egységének kétségbe vonására és az instabilitás ösztönzésére irányulnak Közép-Európában".

Bajnai Gordon magyar kormányfő egy nappal a szlovák parlament nyilatkozatának elfogadása után közölte: méltatlan megjegyzésekkel illették szlovákiai politikusok Orbán Viktort. "Nem igaz az, amit az egyik szlovákiai kormánypárt vezetője mondott, Orbán Viktor nem neofasiszta politikus" - mondta a magyar kormányfő.