Hét halott a washingtoni metróbalesetben

Vágólapra másolva!
A jelzőrendszer meghibásodása okozhatta szakértők szerint hétfői washingtoni metróbalesetet, amelyben a legújabb közlés szerint legalább hét ember halt meg, és több mint 70 megsérült. Ez volt a legsúlyosabb baleset a washingtoni metróhálózat 33 éves történetében.
Vágólapra másolva!

Összeütközött két metrószerelvény Washingtonban hétfőn, helyi idő szerint délután 5 körül. Az Egyesült Államok fővárosában történt balesetben heten meghaltak, és több mint hetvenen megsérültek - írja a CNN, hozzátéve, hogy egymásnak ellentmondó információk érkeztek a halálos áldozatok számáról. A tűzoltóság korábban kilenc halottról számolt be. Adrian Fenty polgármester szerint heten haltak meg a közlekedési katasztrófában, de ez nem végleges adat, ugyanis két sérült állapota válságos.

A beszámolók szerint az ütközés után az egyik metró felfutott a másik tetejére - írja a BBC. Az érintett metró a washingtoni piros vonal, amelyen csak néhány szakaszon közlekednek tovább a vonatok, és óriási torlódás alakult ki. Az ABC amerikai televízió szerint az ütközés a Takoma Park környékén, a föld felett történt, és nem az alagútrendszerben.

A The Washington Post által megszólaltatott szakértők szerint a katasztrófát a metró jelzőrendszerének meghibásodása okozhatta. A metrók mozgatását teljesen számítógépek irányítják, és egy ilyen baleset elvileg kizárt, mivel a rendszer azonnal lefékezi a szerelvényeket, ha azt észleli, hogy túl közel kerülnek egymáshoz. Az utasok beszámolói szerint azonban nem történt fékezés.

Az sem kizárt, hogy a metró vezetőjével történhetett valami, akinek a tiszta időben látnia kellett volna az álló szerelvényt, és vészfékezést alkalmazhatott volna. A washingtoni metróhálózatban már többször előfordult, hogy az automatikus biztonsági rendszer nem működött, és a gyorsan fékező vezetők előzték meg a balesetet.

Ez volt a legsúlyosabb baleset a washingtoni metróhálózat 33 éves történetében. Legutóbb 1982-ben történt halálos metróbaleset az Egyesült Államok fővárosában; három ember halt meg, amikor egy szerelvény kisiklott.