Elfogták az évszázad ékszerrablásának gyanúsítottjait

Vágólapra másolva!
Elfogták Franciaország eddigi legnagyobb ékszerrablásának elkövetőit, akik fél évvel ezelőtt 80 millió euró - nagyjából 21 milliárd forint - értékben vittek el ékszereket egy párizsi üzletből. A francia rendőrség 25 gyanúsítottat őrizetbe vett és lefoglalta az elrabolt ékszerek egy részét.
Vágólapra másolva!

Huszonöt gyanúsítottat fogott el vasárnap és hétfőn a francia rendőrség, a gyanú szerint ők követték el az évszázad ékszerrablását tavaly decemberben Párizsban. Az álruhás rablók a Harry Winston tulajdonában lévő luxusékszerüzletből fényes nappal több mint 80 millió euró értékben zsákmányoltak ékszereket.

A rendőrök Párizsban találták meg a zsákmány egy részét, ahol értékes gyűrűkre, nyakláncokra, órákra, fegyverekre, valamint több mint egymillió euró értékű bankjegyre bukkantak. A gyanúsítottak 22 és 67 év közöttiek, két nő is van köztük. A nyomozók hónapokig figyelték őket, és akkor csaptak le rájuk, amikor megtudták, hogy egy összekötő érkezett Franciaországba, hogy túladjon a lopott ékszerek egy részén.

A rablást a bűnbanda négy tagja - ketten közülük nőnek öltözve - követte el a luxusboltokkal zsúfolt, Párizsi Aranyháromszögnek nevezett legelegánsabb párizsi negyedben. A tolvajok megfenyegették az alkalmazottakat, és magabiztosan rámolták ki az üzletet, az egész akció nem tartott tovább negyed óránál. Mivel a tettesek feltűnően jó helyismerettel rendelkeztek, a rendőrség arra gyanakodott, hogy az alkalmazottak között beépített emberek lehettek, írta a Spiegel című német lap. A francia belügyminiszter, Michele Alliot-Marie kedden gratulált a letartóztatásokhoz.

Az 1920-ban alapított Harry Winston ékszerbolthálózat az egész világon elterjedt, és elsősorban királyi családok és filmsztárok által kedvelt. A rendőrség szerint ugyanez a banda rabolhatta ki 2007-ben is a párizsi üzletet.