Kizárt, hogy megismételjék az iráni elnökválasztást

Vágólapra másolva!
Az ENSZ főtitkára felszólította az iráni hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben az alapvető polgári jogokat, és ne alkalmazzanak erőszakot a civilekkel szemben. Kedden az Őrök Tanácsa kizárta annak a lehetőségét, hogy megsemmisítse a június 12-i iráni elnökválasztás eredményét.
Vágólapra másolva!

Az iráni Őrök Tanácsa kizárta annak lehetőségét, hogy megsemmisítse a június 12-i elnökválasztás eredményét - jelentette be kedden az iráni állami tévé. Az iszlám köztársaság legfőbb ellenőrző testületének szóvivője azt mondta: "az Őrök Tanácsa nem találta nyomát nagyobb csalásnak vagy törvénysértésnek."

Hétfőn az Őrök Tanácsa elismerte, hogy június 12-i elnökválasztáson 50 szavazókörzetben több voksot adtak le, mint amennyi szavazásra jogosult volt. A tanács szerint azonban ezek nem befolyásolták jelentősen a választás végső eredményét.

A választásokat a hivatalos eredmények szerint az eddigi elnök, Máhmúd Ahmadinezsad nyerte. Legfőbb kihívója, Mir Hoszein Múszavi volt kormányfő viszont azt állítja, hogy Ahmadinezsad csalással győzött.

Múszavi támogatói a szavazás napja óta folyamatosan tüntetnek, a szavazatok újraszámlálását és új választásokat követelnek. Az elmúlt napokban azonban az iráni hatóságok egyre keményebben lépnek fel a tüntetők ellen. Az összecsapásoknak eddig, a hivatalos adatok szerint 17 halottja volt.

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun hétfőn felszólította az iráni hatóságokat, hogy haladéktalanul vessenek véget a letartóztatásoknak, és ne alkalmazzanak erőt a civilkel szemben - írja a BBC. Ban Ki Mun közölte: különösen az sújtotta le, hogy a civilek ellen bevetett erőszak miatt emberek vesztették életüket.

A világszervezet vezetője felszólította Teheránt, hogy tartsa tiszteletben az alapvető polgári jogokat, főként a véleménynyilvánítás és a szabad gyülekezés jogát. Ban Ki Mun szerint az Iránban kialakult helyzet aggasztó, és ezért a főtitkár a teheráni kormányt és az ellenzéket egyaránt arra kérte, hogy békés úton igyekezzenek nézeteltéréseiket felszámolni.

Hétfőn ismét az utcára vonultak az emberek, és körülbelül ezren tüntettek Teherán központjában az elnökválasztása eredménye ellen. A demonstráción megemlékeztek Neda Agha-Soltanról, arról a fiatal nőről, akivel szombaton egy lövés végzett. A 19 éves nő haláláról készült felvétel több internetes oldalon is felbukkant. A BBC szerint a nő éppen kiszállt az autójából a szombati tüntetések idején, amikor egy lövés végzett vele. Hétfőn két órával a tüntetések kezdete után a rohamrendőrség könnygáz bevetésével és a levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel feloszlatta a csoportosulást.

A tüntetéseket pénteken tiltotta be Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője. Szombaton ennek ellenére mégis utcára vonultak a tüntetők. A rendőrség a könnygáz mellett vízágyúkat is bevetett, és a zavargásokban a CNN szerint legalább 19, az iráni állami tévé szerint pedig 10 ember halt meg. (Erről bővebben itt olvashat).

Újabb külföldi újságírót vettek őrizetbe

Őrizetbe vették Iránban a The Washington Times című amerikai napilap görög származású újságíróját - jelentette kedden a Farsz iráni hírügynökség, és a hírt megerősítette a kulturális minisztérium külföldi médiáért felelős főigazgatója is. Azt nem közölte, hogy az újságíró milyen törvénysértést követett el. Az őrizetbe vett görög férfi barátja szerint három napja vették őrizetbe az újságírót, és a hatóságok már értesítették a görög nagykövetséget.

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter korábban azzal vádolta meg a nyugati médiumokat, hogy a "lázadók szóvivői", és arra figyelmeztetett, hogy ezeket az "ellenségeket ki fogják iktatni".A külföldi újságírók munkáját az elnökválasztás nyomán kirobbant tüntetéssorozat kezdete óta akadályozzák Iránban. Vasárnap a Newsweek című amerikai hetilap kanadai állampolgárságú tudósítóját vették őrizetbe. A New York-i székhelyű hetilap közleménye szerint munkatársukat vádemelés nélkül állították elő, és a szerkesztőség az elfogása óta nem tud a sorsáról. A BBC brit teheráni állandó tudósítóját pedig a hatóságok kiutasították Iránból.